Datum objave: 13. Ožujak 2012

Obljetnica prvog oglasa za prezervative i kontracepcijska sredstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Dok mi danas tek pričamo o uvođenju seksualnog odgoja u škole, imamo dokaz da su Šibenčani bili seksualno osvješteni i educirani već početkom prošlog stoljeća. Prije točno 90 godina, u ožujku 1922. godine u Šibeniku je objavljen oglas za prodaju prezervativa i kontracepcijskih sredstava. To je do sada najstariji poznati oglas kojim se javno nudi prodaja prezervativa i kontracepcijskih sredstava. Riječ je o proizvodima austrijske tvrtke Potoky za koje je prodavač davao dvogodišnje jamstvo i tvrdio da su tako dobro izrađeni da ih je moguće upotrebljavati godinama! Osim trajno upotrebljivih gumenih prezervativa Cyklop po pet i šest dinara uz koje je išlo dvogodišnje jamstvo Šibenčani su mogli za 10 dinara kupiti tuce prezervativa za jednokratnu uporabi ili tuce najfinijih prezervativa od ribljih mjehura.
Osim prezervativa za gospodu, tvrtka Potoky je nudila i kontracepcijska sredstva za dame koje su za 20 dinara mogle kupiti pessar (?), za 25 dinara Srebrnu zaštitu uz koju je išlo dvogodišnje jamstvo i pisani naputak za uporabu. Srebrna zaštita za višegodišnju uporabu koštala je 30 dinara odnosno 40 dinara ako je bila najfinije izrade. Nešto skuplja bila je Ženska zaštita odnosno aparat za ispiranje – irigator. Ovisno finoći izrade i jamstvu Ženska je zaštita koštala od 50 do 90 dinara.
Proizvođač je i damama i gospodi jamčio sigurnost i zadovoljstvo te diskreciju pri kupovini. Oglas iz 1922. godine sadrži još jednu zanimljivost. Naime uz prezervative i kontracepcijska sredstva  za 20 do 50 dinara Šibenčanima su ponuđeni Mjesečni pojas i garnitura za višegodišnju uporabu za zaštitu od ojedanja kože oko intimnih dijelova tijela i zaštitu donjeg rublja od nečisti.
Prema dostupnim podacima Šibenčani su razne vrste prezervativa i kontracepcijskih sredstava koristili i ranije no ovo je do sada najstariji poznati oglas kojim se javno nude sredstva za kontracepcijskih.
Redakcija portala sibeniknews poziva Šibenčane koji znaju nešto više o ovoj temi ili možda imaju oglase starije od ovoga da nam se jave

Iz kategorije: Vijesti