Datum objave: 10. Ožujak 2012

ISTRAŽIVANJE:Šibenčani su euroskeptici, a ne eurofili

Diana Ferić
Diana Ferić

 


Ispitivanje javnog mijenja koje je šibenskom području proveo časopis "Šibenik tim"  pokazalo je da su Šibenčani, iako su se na referendumu pokazali najvećih eurofilima u Dalmaciji, potpuno neinformirani o tomu koliku su pomoć od EU -a do sada dobili Grad Šibenik i cijela Šibensko - kninska županija te da  većina njih nema gotovo nikakva  očekivanja od  ulaska Hrvatske u tu zajednicu evropskih država. Anketirano je 200 građana Šibenika i okolnog područja, a rezultati su objavljeni u novom broju časopisa "Šibenik tim" koji je izašao danas.

Građani nemaju pojma o EU ulaganju u Županiji

Porazna je činjenica da 60 posto anketiranih nije znalo nabrojati niti jedna projekt u Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji koji se financirao ili se financira sredstvima  EU, njih 19 posto je spomenulo tvrđavu Sv Mihovil, 9 posto Regionalni centar za  zbrinjavanje otpada  Bikarac ,  a kanal Sv Ante njih 4 posto. Najgore od svega je da je u slučaju RCGO - a Bikarac gotovo pola milijuna eura uloženo u projekt odnosa s javnošću koji je upravo trebao informirati građane o tom projektu. rezultati su očito izostali, ali to nikoga ne brine. 
--

Najveća korist za strane trgovačke lance! 

        Čak 96,7 posto anketiranim misli da lokalni dužnosnici nisu napravili ništa da bi se šibenski poduzetnici i građani općenito pripremili za ulazak u EU. Na pitanje što očekuju na ulaska u to međunarodnu zajednicu njih 36,8 posto je odgovorilo da Šibenik neće od toga imati nikakve koristi; 26,6 posto misli da će stagnirati a samo 36,6 posto ispitanika vjeruje da  će se razvijati i napredovati. Zanimljivo je i mišljenje većine anketiranih da će u Šibeniku najviše koristi od ulaska Hrvatske u EU imati strani lanci ( 63,3 posto ispitanika); učenici i studenti (20 posto);privatni iznajmljivači soba(10 posto) i obrtnici i poduzetnici(6,7 posto). Nitko ne očekuje da će se pozitivni učinci ulaska u EU osjetiti odmah,a njih gotovo 75 posto misli da će to najprije biti za  5  odnosno 10 i više godina. 

Žele u EU zbog nepovjerenja u domaće političare

Najveći broj ispitanika, njih 37 posto odgovorio je kako su se izjasnili za pristupanje EU zbog nepovjerenja u hrvatske političare; njih 33 posto isključivo zbog budućnosti svoje djece i boljih uvjeta za školovanje i zapošljavanje; na trećem mjestu je odgovor "zbog prosperiteta Hrvatske", a najmanje njih je kazalo da su tako odlučili zbog slobodnog putovanja Evropom bez granica. Kada je riječ o mogućim pomacima zbog ulaska u EU najveći broj anketiranih, oko 23 posto, očekuje više financijske discipline i reda, 20 posto njih vjeruje da će biti više poštenja u politici i manje protekcije kod zapošljavanja, 10 posto smatra da će biti manje nelegalnog bogaćenja i pljačke, 13,4 posto ih vjeruje u to da će mladi dobiti više šanse  za kvalitetno školovanje i napredovanje,a čak 33,3 posto ispitanika ne vjeruje ni u kakve pomake. 
 

Iz kategorije: Vijesti