Datum objave: 08. Ožujak 2012

FOTO i VIDEO: Šibenik i Mandalina više nisu isti!

Diana Ferić
Diana Ferić

Promijenjena je od danas poslijepodne vizura Šibenika.Zgrada dočasničke pomorske škole na Mandalini koja je 111 godina bila jedan od znakova prepoznavanja Šibenika  srušena je danas oko 17 sati kako bi se pripremio teren za gradnju modernog hotela u koji novac ulaže turska korporacija Dogus grupa. Iako nije bila zaštićeni povijesni spomenik  njezin nestanak znači i nestanak dijela višestoljetne šibenske pomorske povijesti.
Sada već bivša zgrada na Mandalini izgrađena je 1901. godina za potrebe škole koja je do tada djelovala u  ratnom drvenom brodu „Schwrzenberg“  koji je bio na mrtvom vezu uz južnu obalu poluotoka Mandaline. Tu su bili i drugi brodovi koji su služili za obuku poput „Kasier Maxa“. Neki od njih sudjelovali u znamenitoj Viškoj bici 1866. godine. Zgrada je podignuta na zemljištu kojeg je, želeći da grad napreduje,  1890. godine za potrebe izgradnje vojne baze Austro – Ugarskoj darovao legendarni Ante vitez Šupuk, prvi Hrvat gradonačelnik Šibenika. Ljudi koji su se tu školovali plovili su svim morima svijeta, a zbog svog znanja i stručnosti bili su cijenjeni i traženi. Izobrazba telegrafista i kormilara bila na je na posebno visokoj razini.
Poluotok Mandalina i prostor Kulina dijelovi su slabo istražene povijesti Šibenika i Europe.  Uz Pulu i Boku Kotorsku Šibenska luka bila je jedna od tri najvažnije ratne luke austrijske mornarice. Palo je u zaborav da je tu bila smještena glavna prislušna stanica za nadzor svih telefona koja je djelovala praktično do Domovinskog rata. Dočasnička škola imala je planetarij sa simulacijom noćnog neba. On je ostao sačuvan do danas. Tu se nalazila i geofizička istraživačka postaja.  

Iz kategorije: Vijesti