Datum objave: 08. Ožujak 2012

Počela proljetna sezona guštanja u janjetini

Diana Ferić
Diana Ferić

 


Danas je službeno počela sezona uživanja u janjetini pečenoj na ražnju. Kako se to u novije vrijeme uobičajilo upravo 8. ožujka, na Međunarodni dan žena počinju  masovna hodočašća prema hramovima janjetine pečene na ražnju širom Šibenske zagore, a posebno duž janjičarske magistrale od Šibenika do Trogira preko Donjeg polja, Vrpolja i Boraje.  Rijeka sladokusaca iz Šibenika i cijele Dalmacije danas je iza podne potekla preko Ražina prema Donjem polju, Vrpolju i Boraji. Za mnoge je prvi pa i jedini cilj restoran Toricida u Donjem Polju koji dosljedno njeguje kulturu ražnja i vrhunske janjetine s krša pečene točno onako kako treba da izvana bude zlatno rumena, a iznutra sočno i ni slučajno oko kostiju nedovoljno pečeno.

Ljubitelji pečene janjetine od prošle godine u neponovljivoj slati mirisnog i sočnog mesa od prošle godine uživaju bez grižnje savjesti jer je kritičare tog primitivizma, bizantskog mentaliteta i kulture žderanja  ušutkao prof. dr. Zdenko Brusić, jedan od najvećih autoriteta hrvatske i europske arheologije znanstveno dokazavši da je mlada janjetina pečena na ražnju u našim krajevima brend već najmanje 8000 godina. 

Očekuje se da će se glavnina masovnog proljetnog pohoda na prvu i najbolju janjetinu dogodit događati sutra popodne i tijekom vikenda. Znalci cijene da će ove godine janjetina biti sočnija i ukusnija nego što je uobičajeno zbog oštre zime te da kriza neće utjecati na pad potražnje ali ni povećanje PDV-a na rast cijena. Zanimljivo je da se mnogi vesele i ovogodišnjoj kapulici za koju tvrde daće biti slađa nego ikada jer ju je ugrizla zima i nicala je ispod dubokog snježnog pokrivača.

Iz kategorije: Vijesti