Datum objave: 07. Ožujak 2012

Općina Primošten kreditira mađarskog hotelijera da bi mogao raditi

Diana Ferić
Diana Ferić


Općinsko vijeće odlučilo je pozajmiti četiri milijuna kuna domicilnoj hotelskoj kući “Hoteli Primošten” u vlasništvu Mađara kako bi mogli ispaltiti zaostale plaće radnicima i pripremiti hotel za predstojeću turističku sezonu., piše Slobodna Dalmacija. Prezaduženi primoštenski hotelijer kredit, navodno, nije mogao isposlovati  ni kod jedne poslovne banke, to više što su im sve nekretnine pod hipotekom banaka.
- Najveća šteta bila bi propast ovogodišnje turističke sezone i gubici radnih mjesta. Ovo radimo zbog Primoštena i Primoštenaca - obrazlaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.
Općina je, inače, svoj novac osigurala zadužnicama, čak i kod turoperatora, te nekretninama. Zajam se mora vratiti u roku šest mjeseci, i to u šest rata, rok otplate teče od dana potpisivanja ugovora, a kamatna stopa iznosi 9,60 posto. Kada kredit bude vraćen, Općina će na računu imati gotovo 400 tisuća kuna više od svote koju je pozajmila.
Primoštenska vlast ne želi zatvoren hotele u srcu turističke sezone i dvjestotinjak radnika bez posla, međutim teško se oteti dojmu da su mađarski vlasnici učinili dovoljno da Primoštencima, ali i čitavoj hrvatskoj javnosti, već davno presjedne privatizacija primoštenske hotelske kuće. Ni nakon 11 godina nisu obnovljeni hoteli “Marina Lučica” i “Raduča”, pa Primoštenu nedostaje 1000 prijeratnih kreveta, a s obzirom na stanje u kojem se ta tvrtka nalazi u obnovu tih hotela više nitko ne vjeruje. Uz to, nadležni organi i ipstuju psolovanje vlasnika primoštenske hotelske kuće.

Iz kategorije: Vijesti