Datum objave: 08. Ožujak 2012

Burak Baykan: Uskoro prezentacija idejnog rješenja hotela na Kulinama!

Diana Ferić
Diana Ferić

Rušenje stare zgrade dočasničke pomorske škole na Kulinama, kao priprema terena,  označava početak realizacije projekta gradnje hotela i drugih turističkih sadržaja uz mega marinu na tom dijelu Mandaline, kako najavaljuje investitor - turska Dogus Grupa. Bio je to povod da s njihovim menadžerom za projekte u Hrvatskoj Burak Baykanom porazgovaramo o tim projektima i njegovim iskustvima s državnom i lokalnom vlašću i birokracijom u Hrvatskoj: 

Kada će Šibenčani vidjeti kako će izgledati kompleks na Kulinama?

-Ovih dana smo koncentrirani na taj projekt. Proveli smo arhitektonski natječaj s ciljem da pronađemo najbolje rješenje za hotel odabirom između četiri najbolja hrvatska arhitektonska ureda. Vrlo smo znatiželjni da vidimo njihove prezentacije 19. ovog mjeseca, a odluka o idejnom rješenju za Kuline bit će donesena do kraja ožujka ove godine  Javnosti će biti predstavljen izgled i ideja novog hotela te drugih sadržaja čim odaberemo pobjednika natječaja. Nakon toga odmah započinjemo s daljnjim projektiranjem i procedurom ishođenja potrebnih dozvola, kao Iiugovaranjem poslova. Nadamo se da ćemo započeti s gradnjom što prije te da ćemo imati novi hotel za sezonu 2015. Kao što sam već spomenuo, jako smo uzbuđeni što ćemo vidjeti konačne rezultate rada arhitekata koji su već skoro završeni i bit će spremni za prezentaciju.

-Što će  do početka ove sezone biti otvoreno u Mandalini  vezano na projekt megamarine, koji sadržaji i koja se klijentela očekuje? 

Dodali smo novi dio - D-Marin Mandalina. To će biti novo ime marine koje je namijenjeno mega-jahtama. Izvođenje radova na ovom dijelu je skoro završeno te smo započeli ugovaranje s  vlasnicima brodova za privez u tom dijelu. Otvorenje planiramo za ovo ljeto  sa 79 novih mega-vezova, kompletnom novom infrastrukturom – strujom, vodovodnim sustavom, kolektorom, novom pristupnom cestom, te t nova objekta u marini: prekrasnom novom zgradom recepcije, zgradom za charter urede te blokom sa sanitarijama I skladištima. S novom investicijom s pet sidara marina će biti potpuno opremljena za prihvaćanje najvećih brodova i najzahtjevnijih klijenata.  


-Kakva su iskustva Dogus grupe s ulaganjima  u Šibeniku? Jesu li zadovoljni suradnjom s lokalnom vlasti i jeste li imali problema sa sporom birokracijom u Hrvatskoj? 

Svjesni smo toga da ulažemo u specifično područje koje zahtjeva određenu intervenciju države, budući da se radi o obalnom području. Također i u Turskoj imamo sličnu proceduru te potpuno razumijemo razloge za to. Najvažniji je zapravo pristup administrativnih tijela u procesu izvršenja. Imamo potpunu potpunu podršku državne i  lokalne vlasti Osjećamo da nas vode i podržavaju u ostvarenju naših planova za koje se nadamo da će pridonijeti  rastu vrijednosti turizma i ostvarenju ciljeva regije. Prisutni smo u Hrvatskoj od 2009. i mogu reći da lokalna uprava, kao u državna, pokušavaju olakšati put investiranja i riješiti birokratske probleme za investitora, što je jako važno. Iz tog razloga zadržavamo entuzijazam za ulaganje u ovoj zemlji te planiramo proširiti svoje aktivnosti.

-Najvili ste da bi Šibenik, prema planovima Dogus grupe, trebao biti vaše središte na Mediteranu. Što to znači?

Drago mi je što vas mogu izvijestit  da se krajem ovog mjeseca selimo u naše nove urede koji su locirani u novom dijelu marine. Dogus Grupa ima tri marine u Turskoj, a cilj nam je stvoriti međunarodni lanac koji bi uključivao marine u Hrvatskoj, Grčkoj i Crnoj Gori. I u ovim drugim zemljama već vodimo pregovore.  D-Marin Mandalina je za nas jako važna jer je to prva međunarodna investicija Dogus grupe u tom području. Sibenik će uvijek biti jedna od naših najvažnijih marina zbog svoje jedinstvene lokacije u središtu Dalmacije. 

-Što od ulaganja Dogus grupe u Šibenik može očekivati lokalno stanovništvo?
 
Drago nam je da čujemo da ima mnogo novih planova za investiranje u Šibeniku koje su nam najavili vodstvo Grada Šibenika i  neki privatni investitori. Šibenik je jedinstven po svojim prirodnim obilježjima, arhitekturi i blizini mnogih turistički atraktivnih lokacija u regiji. Osjećamo da će Šibenik prosperirati novim sadržajima. Naše ulaganje u marinu zajedno s NCP Grupom čini Šibenik jedinstvenom lokacijom za velike brodove, što je trenutno trend u nautičkom turizmu. Pretpostavljamo da će i novi hotel imati pozitivan utjecaj na razinu usluga, budući da se trudimo stvoriti uvjete koji će dati ljudima još jedan razlog više da posjete Šibenik. Na kraju će zajednica profitirati od tih posjetitelja. S druge strane, ovi projekti već utječu na zaposlenost budući da nastojimo i preferiramo raditi s ljudima iz ovog kraja.

-Na koji način Dogus grupa kao veliki investitor u Šibeniku ima namjeru djelovati kao društevo odgovorna tvrtka? Jeste li spremni za donacije i pomoć lokalnim projektima i na koji način? 

Dogus Grupa uvijek se trudi biti društveno odgovorna u regijama u kojima ima investicijske projekte. Nakon što smo istražili što bi bilo dobro da u tom smislu radimo u Šibeniku, nije bilo teško odlučiti da to bude podrška legendarnom gradskom košarkaškom klubu Šibenik. Klub ima povijest i kroz njega su stvorene mnoge legende kao što je Dražen Petrović. Već smo uključeni u sponzoriranje kluba. Uživamo biti dijelom te priče i nadamo se da našu podršku cijeni i javnost. Ljudi ovdje vole košarku i žele da se njihov povijesni klub opet vrati na visoku razinu natjecanja. Koncentirat ćemo se najviše na odgajanje mladih nadarenih košarkaša i mislimo da ćemo time doprinijeti prosperitetu lokalne zajednice.

 

Iz kategorije: Vijesti