Datum objave: 02. Prosinac 2011

Starta tradicionalna regata krstaša

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kao i svake godine povodom blagdana Sv.Nikole, Jedriličarski klub Val organizira „Šibensku regatu krstaša“. Regata starta danas u 11 sati na šibenskoj rivi gdje će se održati „monotip“ klupsko prvenstvo „Kup JK Val“ na kojem pravo sudjelovanja imaju isključivo posade iz JK Vala. Većina natjecateljskih jedrilica u Šibenik dolazi večeras, kada će početi službene prijave natjecatelja uz prigodnu zakusku i druženje na motornom brodu „Desto“ , a svi natjecatelji će sudjelovati na svetoj misi u crkvici Sv.Nikole koja će biti otvorena upravo za ovu prigodu.
Službeni start regate krstaša je sutra u 11 sati, a predviđena su dva plova na potezu riva-šibenski most- mulo Krke. Program za građane kreće već od 9 sati ujutro budnicom Šibenske narodne glazbe na rivi, gdje će Sv.Nikola darivati djecu, a bit će upriličena i srdelada za sve sudionike, goste regate te građane.
Iz JK Vala uvjereni su da će regata krstaša donijeti puno zanimljivih situacija, dvoboja i troboja tik uz rivu i na bovama, a oko 16 sati, nakon završetka regate i uplovljavanja, svim sudionicima i gledateljima za okrjepu u to zimsko poslijepodne se nudi topla dalmatinska „čičvarda“.
Šibenska regata se jedri u akvatoriju šibenske luke, te se odlično može pratiti s rive ili možda s neke od šibenskih tvrđava. Upravo je to čini toliko različitom i zanimljivom. Nadmetanje velikog broja jedrilica krstaša u malenom i uskom prostoru kakav je šibenska luka, uz i niz „kurenat“ kojeg stvara ušće Krke, praktično „na dohvat ruke“ gledateljima s rive, doprinosi atraktivnosti samog natjecanja, a „Šibensku regatu krstaša“ izdvaja kao posebnu i omiljenu među jedriličarima. Prošlih nekoliko godina regata je redovito privlačila više od 50 posada i preko 400 jedriličara iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.

Iz kategorije: Sport