Datum objave: 04. Studeni 2011

Najbolji europski pikado majstori u Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Pikado klub „Banzogo“ iz Šibenika organizira kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u pikadu,  koje se ove godine održava tijekom mjeseca prosinca u Londonu. Kvalifikacije za jugoistočnu Europu u kojima će sudjelovati 50-ak igrača iz dvanaest zemalja Europe (Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Makedonije, Latvije, Litve, Estonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke) održava se ovaj vikend u Hotelu Jadran u Šibeniku, a pobjednik ide izravno na Svjetsko prvenstvo.

Ovo je prvi turnir ovakve vrste u Šibeniku, ali i u Hrvatskoj. Organizatorima je cilj popularizirati ovaj sport i u Krešimirovom gradu, a Šibenik je u veljači prošle godine, kada je po prvi put bio domaćin jednog turnira iz Masters serije Hrvatskog pikado saveza,  dokazao da zna prepoznati vrijednost pikada. Tom prigodom u Šibeniku je boravilo više od 150 pikadista iz cijele Hrvatske koji su cjelokupnom organizacijom bili i više nego zadovoljni, pa je ovo prilika dokazati da Šibenik još jednom može ugostiti ponajbolje hrvatske, ali i europske pikadiste.
Kvalifikacije počinju sutra u 13 sati, a dva polufinala startaju u 19 odnosno 20 sati. Veliko finale i odluka tko od natjecatelja izravno putuje na Svjetsko prvenstvo u London na rasporedu je oko 21 sat.
Iz Pikado kluba Banzogo pozivaju sve zainteresirane da sutra dođu u hotel Jadran i iz prve ruke vide kako izgleda pravi pikado turnir sa jakom konkurencijom sastavljenom od najboljih pikadista Europe.

Inače, pikado kakav danas poznajemo igra se od 1896. godine, a do danas, ovaj sport je zarazio milijune ljudi širom svijeta. Iako je općepoznata činjenica da je pikado najpopularniji u Engleskoj, gdje ima više od sto tisuća registriranih igrača, zadnjih dvadesetak godina razvio se nevjerojatnom brzinom i u ostatku Europe. Tako je danas pikado ušao u veliku obitelj olimpijskog sporta.
Veliku zaslugu za takav boom ima PDC (professional dart corporation), organizacija koja je u relativno kratko vrijeme postigla hvalevrijedan uspjeh, a dokaz tomu je činjenica da je finale prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva uživo pratilo čak deset tisuća gledatelja.
I kod nas postoji nekoliko vrhunskih pikado igrača, od kojih posebno valja istaknuti Borisa Krčmara (očekujemo ga na kvalifikacijama u Šibeniku) koji je prošle godine napravio povijesni uspjeh kvalificiravši se  na svjetsku smotru, kao prvi Hrvat koji je to uspio.


 

Iz kategorije: Sport