Datum objave: 10. Lipanj 2022

VK KRKA NA JUMBO REGATI / Najbolje su se plasirali mlađi juniori Nikola Knežić i Filip Šarlija te Franko Dobra i Bartol Medić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Veslačice i veslači V.K. „KRKA“ sudjelovali su na 24. međunarodnoj veslačkoj regati „JUMBO“ u Zagrebu koja je bila svojevrsno kvalifikacijsko sito za ulazak među kandidate za sastav izborne vrste.

Treneri Radečić, Krasić i Milošević na put u Zagreb poveli su 16 momaka i četiri djevojke s ciljem da se oni mlađi navikavaju na jaku međunarodnu konkurenciju, dok su oni malo stariji trebali utvrditi koliko su napredovali, u prvom redu, u odnosu na posade iz Hrvatske.

Prvi cilj je u cijelosti ispunjen, drugi djelomično, a o svemu se niže može pročitati nešto malo više, ali prethodno treba istaći kako su uvjeti za veslanje bili vrlo zahtjevni – u zraku puno vlažnih celzijusa, a na površini jezera puno previše dosadnih alohtonih lopoča. Na ono prvo (vlažni celzijusi) nije se dalo utjecati, osim pomicanjem početka i kraja utrka što ranije, odnosno što kasnije. Na ono drugo bi se i te kako dalo utjecati, ali je nadležnoj Ustanovi očito nevažno što lopoči ometaju sigurnost veslačica i veslača, te regularnost utrka, a jezero Bled na kojem nema ni „L“ od lopoča im je očito predaleko da bi vidjeli kako se problem rješava”, kažu u VK Krka o uvjetima natjecanja.

Najbolje plasmane ostvarili su mlađi juniori Nikola Knežić i Filip Šarlija. Najprije su prvog dana Regate veslali, zajedno s klupskim kolegama Jakovom Slavica i Markom Martinović, u četvercu na pariće i osvojili srebrne medalje – bili su drugi među 9 prijavljenih posada. Potom su, drugog dana Natjecanja, ova četiri momka sjeli u dvojce na pariće. Nikola i Filip su u jednoj od šlager disciplina Regate u tijesnoj borbi za svaki metar jarunske staze, među 29 prijavljenih posada, uspjeli osvojiti zlatnu medalju, dok se godinu mlađi Jakov i Marko nisu uspjeli plasirati u A-finale, ali su zato u B-finalu bili sigurno prvi.  

Vrlo dobre nastupe zabilježili su i mlađi junior Franko Dobra koji je zauzeo četvrto mjesto među 18 prijavljenih skifista (bronca mu je izmakla za 6 desetinki), te junior Bartol Medić koji u konkurenciji 33 juniorska samca nije uspio ući u A-finale – potpuno iscrpljen od vrućine i žestoke bitke u eliminacijskoj skupini bio je četvrti u B-finalu. U istoj konkurenciji nastupili su i vrijedni Tonko Bogdan i pouzdani Vito Jakoliš, obojica stariji juniori prve godine, ali se nisu uspjeli plasirati u finalna natjecanja. 

Franka Zorčić na Regati se natjecala u samcu za mlađe juniorke. Na žalost, nije uspjela ući u A-finale što se od nje očekivalo i što ona zasigurno može. Međutim njezini ovogodišnji nastupi mogli bi se najslikovitije opisati kao „toplo – hladno“. Unatoč vrućini, ovaj put, ostavila je dojam „hladno“. 

Medalju i to onu srebrnu u malobrojnoj konkurenciji osvojile su juniorke Marta Budmir i Sara Slugan što je ovim djevojkama bio prvi susret s natjecanjem u tzv. rimen veslanju. Tara Doodney u samcu kadetkinja bila je peta u A-finalu među čak 27 skifistica u svom uzrastu. 

Jakov Mikulandra, Franko Šarić, Ivano Zorica i Šime Grubišić bili su treći u B-finalu među 16 posada četveraca na pariće za starije kadete. Franko je drugog dana veslao u samcu za starije kadete u kojem je uspio proći u A-finale, ali više od toga se u ovom trenutku od ovog sjajnog momka nije moglo očekivati. Jakov i Šime su također veslali još jednu disciplinu i to dvojac na pariće za starije kadete , gdje se među 33 posade nisu plasirali u A završnicu već su u B-finalu bili peti. Četvrtom članu četverca Ivanu bila je ovo prva regata u tzv. glatkom čamcu, jer je do sada veslao samo u školskom GIG-u.  

Boje i ugled Krke branili su još i Duje Garma i Marin Trzin kao treća posada Kluba u dvojcu na pariće za mlađe juniore, ali unatoč iskazanoj borbenosti i korektnom veslanju nisu uspjeli zabilježiti neki bolji plasman. Alberto Rossini i Nikola Dobre imali su, jednako kao i kolegice im Sara i Marta, debitantski nastup u dvojcu bez kormilara za mlađe juniore – uspjeli su ući u B-finale.  

Narednog vikenda  krkašice i krkaši nastupat na čak dvije regate istovremeno. Na Bledu će se okušati Franka, Nikola, Filip, Jakov, Marko, Franko i Bartol. Franka, Nikola i Filip, pozvani na Regatu od strane izbornika, imat će izuzetnu čast prvog nastupa u dresu s nacionalnim grbom! Na ovu čast će Franko, Jakov, Marko i Bartol pričekati do iduće godine – vrijeme radi za njih! Ostala mladost, Krke, njih tridesetak, poći će prema Vrlici i jezeru Peruća kako bi se natjecala na prvoj ovogodišnjoj regati za „Mini-kup Dalmacije“. 

Iz kategorije: Sport