Datum objave: 20. Lipanj 2017

Prisjećanje na prvu javnu šibensku košarkašku utakmicu u šibenskoj gimnaziji

Diana Ferić
Diana Ferić

Gimnazija Antuna Vrančića i udruga „Volim Šibenik“ u suradnji s OKK „Dražen Petrović“ obilježili su danas 70. obljetnicu prve javne košarkaške utakmice u povijesti Šibenika koja je odigrana u lipnju 1947. godine na bivšim teniskim terenima na Šubićevcu.

Prva javna utakmica i pre šibenske košarkašice

Igrala je selekcija učenika šibenske gimnazije protiv selekcije zadarske gimnazije. Pobijedili su Zadrani, a rezultat nije točno zapamćen pa se u različitim izvorima navodi da je bilo 14:8 ili 14:13 odnosno 14:12 za Zadar. U predigri utakmice muških ekipa Šibenika i Zadra na terenu su se pojavile prve šibenske košarkašice koje su odigrale pokaznu, promotivnu utakmicu protiv kolegica iz Zadra.

Na predstavljanju tih početaka košarke u Šibeniku, u šibenskoj gimnaziji bili su predstavnici Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije te zajednica sportova i sportski djelatnici. Među njima je bio i jedan od  sudionik te prve javne košarkaške utakmice  - osamdesetpetogodišnji Tomislav Zorić.

 

On se prisjetio na to kako su prve ženske i muške košarkaške ekipe formirali od učenica i učenika šibenske gimnazije 1946 godine, po dolasku u Šibenik, profesori tjelesnog odgoja Milica Res Koritić (Pejić) i Zlatko Res Koritić. Iduće godine, u lipnju 1947. oni su organizirali prvu javnu košarkašku utakmicu u povijesti Šibenika. Većina košarkaša bila je, kaže Zorić upravo iz njegovog tadašnjeg 7 a gimnazijskog razreda.
Po njegovim riječima u to vrijeme su se mladi bavili različitim sportovima pa su tako igrali i nogomet i košarku.

 

 Treninzi do kasno u noć i zabrinute mame i bake

Milica Pejić i njen budući suprug Zlatko Res Koritić na radna mjesta profesora tjelesnog odgoja u šibenskoj gimnaziji raspoređeni su dekretom Ministarstva prosvjete FNR Jugoslavije. Milica je u šibenskoj gimnaziji počela raditi 14. rujna, a Zlatko 8. listopada 1946. godine.

Košarka je bila Miličin najdraži sport pa je svoju ljubav prema njoj prenijela i na mlade Šibenčanke s kojima je i sama igrala usprkos visokoj trudnoći. Treninzi su trajali do kasno u noć, a mame i bake, koje su dolazile provjeravati u gimnazijsku sportsku dvoranu što rade njihove kćeri.

 

Američke košarkaške lopte obitelji Laurić

Prvi šibenski košarkaši koje je okupio Zlatko Res Koritić bili su:Boris Baica, Branko Gojanović Lasica, Neno Iljadica Bažilio, Borko Zaninović, Tomislav Zorić, Davor Bošković, Lovor Lepeš, Boško Tarle, Vlado Županović, Nikica Iljadica Lala, Marko Baljkas, Joško Vukov, Slaven Karađole, Mladen Friganović Moša, Davor Ilijaš, Živko Kalauz, Vlatko Terzanović i Milivoj Boranić Mita.

Tih je godina Šibenik jedan od malobrojnih gradova koji je imao prave košarkaške lopte kakvim se igrala profesionalna košarka. Te lopte dobio je DTO Partizan, a u Šibenik ih je iz Australije. poslala iseljenička obitelj LAURIĆ

Nakon odlaska iz Šibenika profesorice Milice i profesora Zlatka Res Koritića profesor Milivoj Petković Minja osnovao je u gimnaziji Školsko sportsko društvo Gimnazijalac, jednu od najvažnijih sportskih institucija u povijesti Šibenika.

 

Za kontinuitet košarke u tom razdoblju zaslužni su bili gimnazijalci Marko Kimer, Mile Nakić, Bojan Krvavica, Rade Milovac, Markiol Juras, Ratko Karković...

Školsko sportsko društvo Gimnazijalac, a posebno košarku nastavlja razvijati profesor Ivica Slipčević koji se vratio u Šibenik nakon završetka studija i odsluženja vojnog roka. On se u okviru SD Gimnazijalac počeo intenzivno baviti podizanjem razine kvalitete sporta i sportske kulture u Gimnaziji i u Šibeniku. Zahvaljujući njima šibenska gimnazija i njeno sportsko društvo bili su jedna od najvažnijih institucija za razvoj i napredak sporta u Šibeniku, prije svega košarke koja je od tada do danas etablirala kao najvažniji i jedan od najuspješnijih sportova u Šibeniku.

 

Građa značajna za osnivanje kuće šibenske sportske slave

Miranda Paić prisjetila se večeras  početaka ženske košarke u Šibeniku, vremena kada je kao gimnazijalka igrala kriomice četiri godine za ekipu Ekonomske škole, pa kada je tk pri Partizanu osnovala sekcija u kojoj se igrala malo košarka, malo odbojka, a malo vježbala atletika do toga kako je Šibenika, čija je bila igračica, ušla u prvu ligu.

 Budući da je skup bio posvećen košarci obilježeno je i 20. godina rada Omladinske košarkaške škole "Dražen Petrović" kao živog spomenika Draženu Petroviću i njegovom djelu o čemu je govorio prof.  Miro Kotarac. Iz te je škole poteklo tridesetak  odličnih košarkaša koji su ušli u nacionalnu selekciju.

 

Podatke o prvoj službenoj košarkaškoj utakmici, na koju je još prije petnaestak godina upozoravao profesor Ivo Livaković, prikupila je i prvi puta objavila 2012. godine redakcija časopisa za promicanje zavičajne baštine „Volim Šibenik“, a danas su pohranjeni u arhivu Udruge „Volim Šibenik“ koja prikuplja građu za kuću slave i muzej šibenskog sporta.

Iz kategorije: Sport