Datum objave: 14. Lipanj 2016

FOTO: Odličan nastup šibenskih veslača na Bledu: 'palo' zlato, srebro i bronca

Šibenik News
Šibenik News

Proteklog vikenda pet članova Veslačkog kluba Krka iz Šibenika pod vodstvom trenera Milana Radečića sudjelovalo je na 61. izdanju International Regatta Bled, u Sloveniji.

 

Na Regati su nastupile posade iz sljedećih 15 zemalja Austrija, Njemačka, Švicarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Turska, Grčka, Egipat, Kina, SAD, Gruzija i zemlje domaćina, Slovenija.

 

- Trener Radečić na četverodnevnu akciju „Bled“ poveo je pet juniora koji su se u proteklom razdoblju istaknuli marljivim radom i rezultatima. Naime, već nekoliko mjeseci svakog jutra oko 5,30 sati, dok je Šibenik uglavnom (ili već - kako tko) spavao Frane, Luka, Jakov, Ante i Filip započinjali su svoje kilometre na relaciji Klub – Zaton - Klub u dvojcima i samcu. Iza treninga je slijedila žurba kako bi se stiglo na prvi školski sat i susret s još pospanim školskim kolegicama i kolegama. Za takav rad, ali i rezultate koji takav rad najčešće prate, Mimini dečki nagrađeni su pravom svog prvog nastupa u jednom od hramova svjetskog veslanja - poručuju iz Kluba.

 

Ove godine veslačice i veslači imali su sreću nastupiti u gotovo idealnim uvjetima „blejskog jezera“: bilo je uglavnom oblačno i bez vjetra s ravnopravnim uvjetima u svim stazama. Samo se u subotu poslijepodne, na posade koje su veslale kvalifikacije za nedjelju, spustila vrlo jaka kiša, ali kao što je rekao službeni spiker velikog Natjecanja: „Better to heavy rain than wind“.

 

 Medalje smo poslagali po redoslijedu koji nije uobičajen, ali koji nam se čini logičnom po sportskoj „težini“ što ćemo dalje nastojati i opravdati.

 

Dakle, naši najjači aduti na Bledu ove godine trebali su biti Frane Filip Garma i Luka Gojanović Rakić čija je forma od proljeća u stalnom usponu što su pokazali i prije sedam dana na regati „Jumbo“ u Zagrebu.

Odmah kažimo slijedeće: na naše zadovoljstvo oba ova stasita 17-godišnja momka pokazala su ispravnost rada trenera Radečića u planiranju periodike i optimizaciji treninga što je, udruženo s njihovim (višegodišnjim) marljivim radom, dovelo do činjenice da se ove godine CRO izborna juniorska rimen- vrsta ne može zamisliti bez njih dvojice!

 

Svoju vrijednost pokazali su u subotnjem A-finalu discipline četverca „bez“ kojeg su odveslali zajedno s kolegama iz V.K. „Iktus“ - Osijek (Krešimir Forjan) i V.K. „Jarun“ – Zagreb (Marin Maletić). U cilj su ušli kao drugoplasirani, iza reprezentacije Austrije, a dio naše redakcije koji je gledao njihovu utrku nastup posade ocijenio je s „To je to – tako se vesla četverac bez!“ Elegantno, s dovoljno zaveslaja, s odličnih prvih 500 metara i još boljom zadnjom četvrtinom utrke u cilj su ušli s 4:35 sekundi zaostatka u odnosu na osvajače zlatne medalje, ali i s gotovo 6 sekundi prednosti u odnosu na vrlo solidan reprezentativni četverac Turske.

 

Drugog dana Regate naši su momci sjeli (po prvi put uopće!) u čamac zajedno s kolegama iz V.K. „Jadran“ Zadar Lukom Smirčićem i Leonom Mikulićem. Tako su se, makar tek u lipnju - ali bolje ikad nego nikad, napokon u istom čamcu našla ova dva dvojca. Odmah valja istaći činjenicu da je konkurencija u četvercu drugog dana Regate bila jača.

 

Za ulazak u A-finale borilo se čak devet četveraca i to po dva iz Austrije i Srbije, jedan iz Turske, te čak četiri iz Hrvatske. Već u eliminacijama u kojima su, u vrlo izjednačenoj utrci pobijedili, Frane, obojica Luka i Leon pokazali su da imaju i te kako potencijala, ali kako su kao članovi dvojaca još uvijek jaaako daleko od prava da se nazivaju posadom četverca. Puno previše je tu bilo snage, a premalo skladnosti.

 

Momci su izgledali kao da su se članovi dvojaca „sa“ sjeli u četverac i negdje po putu izgubili kormilara, skoro svaki zaveslaj bio im je kao prvi. Imali su sjajnih dionica u kojima su velikom brzinom odmicali/sustizali konkurenciju, a onda bi brod „pao“ i sve je počinjalo iz početka.

 

Veslanje iz eliminacija, u kojima su unatoč svemu, pobijedili u svojoj skupni, ponovilo se i u finalu u kojem su osvojili broncu iza posade „Partizana“ iz Beograda i već poznate Austrije. Valja reći i da su u toj trci obračun imali veslači spomenutog Partizana i Crvene Zvezde – u međusobnom okršaju odlučivalo se tko će biti u sastavu njihove reprezentacije za predstojeće Europsko prvenstvo.

 

Znači, ovim posadama nastup na Bledu zasigurno nije bio prvi kao našima! U svakom slučaju Frane i Luka su iz Slovenije u Šibenik ponijeli dvije medalje što je zaista lijep uspjeh. O daljnjem tijeku sezone i sastavu posada za EP u Litvi i SP u Nizozemskoj, naravno, odlučit će izbornik, a nama navijačima čini se da Hrvatska (opet nakon Minska 2013.) ima jako solidan materijal (veslače) za sastav jakog osmerca – uz već spomenutih 6 momaka iz Šibenika, Zadra, Osijeka i Zagreba CRO-veslanje ima barem još 2-4 vrlo dobra veslača koji bi upotpunili sastav osmerca, a o medijskoj eksponiranosti osmerca suvišno je i govoriti.

 

U uvodu smo rekli da su od mladih krkaša na Bledu nastupili još i Filip Kendeš, Jakov Koštan i Ante Klarić. Prvog dana Filip i Jakov veslali su u dvojcu „bez“, te su uspjeli ući u A-finale u kojem su zauzeli šesto mjesto, dok je drugog dana Filip veslao u skifu i u vrlo brojnoj konkurenciji u B-finalu bio četvrti.

 

Tog drugog dana Jakov i Ante, u nešto slabijoj konkurenciji, sjeli su u dvojac „bez“ i uvjerljivo pobijedili. Obje naše posade - i skif i dvojac, jednako kao i Luka i Frane u četvercu, odveslale su vrlo borbeno i time opravdale nagradno putovanje u Gorenjsku. Bravo dečki, a bogme bravo i treneru!

 

Inače, na samoj Regati polovica naše Redakcije nazočila je vrlo zanimljivim utrkama od kojih među CRO-posadama izdvajamo nastupe Patrika Farkaša u samcu za juniore, juniorskog četverca na pariće, tijesne obračune Teute i Valentine u samcu seniorki, vrlo zanimljive utrke lakih dublova, te prvog dana vrlo solidan nastup našeg U-23 četverca „bez“.

 

Među strancima nije se znalo iz kojeg „kantuna“ vreba veća opasnost, ali nekako nam se čini da su najčešće u glavnim ulogama bile posade Austrije, Mađarske i Švicarske. Iznimno zanimljiv bio je i obračun dvojice vrlo snažnih skifista iz Egipta koji su upravo na Bledu međusobno odlučivali o odlasku na Olimpijske Igre – bila je to strašna bitka do zadnjeg zaveslaja i zadnjeg daha u kojoj su i pobjednik i poraženi na koljenima izišli iz čamaca!

 

Na kraju istaknimo da žalimo što je iz Osijeka prekasno, nakon roka za prijavu posade, stigao poziv našem Kristijanu za nastup u kombiniranom dvojcu na pariće mlađih juniora – postoje razlozi za vjerovati da bi posada u sastavu Marko Iža („Iktus“) – Kristijan Papak („Krka“) bila među osvajačima medalja. Šteta je propuštenog nastupa, ali ništa zato – ako Marko i Kristijan budu zdravi i radili kako treba (i u školi!) ima vremena za njih. I te kako!

Iz kategorije: Sport