Datum objave: 20. Veljača 2016

FOTO Predstavljen program Škrapinga - najmasovnije trekking utrke u Hrvatskoj

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Za nepuna dva tjedna (5. ožujka) starta jedanaesto izdanje trekking utrke po škrapama na otoku Pašmanu - Škraping 2016. Najpoznatija je to i najmasovnija trekking utrka u Hrvatskoj, na kojoj bi sudjelovalo i više od 1200 natjecatelja da organizatori nisu ograničili broj sudionika.

Josip Tomić idejni je začetnik Škrapinga koji je prvo zamišljen kao maraton, ali zbog specifičnog reljefa obale južne strane zadarskog otoka na kojem prevladava isključivo stjenovit i grebenast oblik počelo se trčati po škrapama. Priča kaže kako jedna cura s Pašmana nije nikako mogla zapamtiti riječ trekking, pa je to prozvala škraping, a sve ostalo je, kako se to kaže, povijest.

Danas je Škraping međunarodna utrka na kojoj sljeduju trkači iz 12 europskih zemalja. Od 1200 natjecatelja 200-njak ih je profesionalnih sportaša koji se bore za prestižnu titlu najboljeg, dok ostali broj čine rekreativci koji trče lakše dionice i provedu kvalitetan vikend na otoku.

 

Sinoć se u Azimutu održala jedna u nizu prezentacija koje organizacijski tim ove godine organizira po Dalmaciji, prvi put do sad u Šibeniku.

"Ove godine počeli smo s prezentacijama Škrapinga po Hrvatskoj. Evo nakon Zadra i Splita, došli smo i do Šibenika, jer nam je vaša županija bliska a Šibenčani imaju dugu tradiciju sudjelovanja na Škrapingu" kazala je Nadia Varunek, koordinatorica Škrapinga.

 

Kako imamo čuti do sad se prijavilo 40-ak trkača iz Šibensko-kninske županije koji će se natjecati u tri kategorije duljine od 12 pa do čak 47 kilometara. Za vrijeme Škrapinga organizira se i Sajam otočnih proizvoda gdje će se moći kupiti proizvodi s gotovo svih hrvatskih otoka koji imaju oznaku HOP - Hrvatski otočni proizvod.

Inače, Škraping je jedini nematerijalni proizvod u Hrvatskoj koji je dobio prestižnu HOP oznaku. 

 

Kako je bilo sinoć na predstavljanju Škrapinga u Šibeniku pogledajte u galeriji u nastavku.

Iz kategorije: Sport
Označeno u: