Datum objave: 27. Listopad 2015

Biciklistička staza „Promina” pruža užitak profesionalcima i amaterima

Diana Ferić
Diana Ferić

Planina Promina koja se uzdiže iznad Drniša i Oklaja pravi je raj za sve ljubitelje prirode i sporta. Na tu pitomu planinu dolaze brojni izletnici, planinari, šetači rekreativci, lovci, obitelji s djecom, mladež, ali i biciklisti koji su je odavno otkrili i svakodnevno guštaju u njenim čarima. Ima tu mjesta za sve, nitko nikome ne smeta i svak svakoga doživljava kao poznanika i prijatelja. Na njoj će na svoje doći i biciklisti amateri i oni koji traže žestoke izazove za propitivanje svojih mogućnosti. Uostalom na Promini se održavaju atraktivne atletske biciklističke planinarske utrke na koje dolaze biciklisti iz cijelog svijeta.

Biciklisti doslovno Promini ne daju mira. Doslovno je nemoguće doživjeti da na njenim stazama u bilo koje doba dana ne sretnete nikoga. Samo članovi BK „Faust Vrančić“ tijekom protekle dvije godine popeli su se na Prominu 130 puta, a rekorder je Toni Ercega koji je postigao čak četiri uspona od podnožja do vrha te planine u jednom danu.

Ova staza službeno počinje u Drnišu, a završava u Siveriću, no većina biciklista kreće iz Lišnjaka odakle ih prema vrhu planine upućuje putokaz za planinarsku kuću „Promina“ i vrh Čavnovku. Nemoguće je izgubiti se ili zalutati. Na povratku se može ići ravno do Lišnjaka ili se može 700 metara ispod skretanja za planinsku kuću skrenuti prema Siveriću. Planinarska kuća odlično je mjesto za odmor. Tamo uvijek nekoga ima. Do vrha se isplati ići, ako zbog ničeg drugog onda zbog fantastičnog pogleda na Miljevce, Velebit, naše more i otoke.


Do Lišnjaka, naselja koje se nalazi pet kilometara sjeverno od Drniša dolazi se lako i jednostavno osobnim automobilom iz bilo kojeg smjera. Iz Šibenika se do Lišnjaka kao polazne točke za uspon na planinu Prominu može doći i biciklom preko Drniša ili asfaltnim putovima preko Miljevaca s tim da je taj pravac daleko ljepši i atraktivniji, ali treba računati sa savladavanjem serpentina u kanjonu rijeke Čikole.


Opis:
To je ujedno i jedino mjesto gdje se Šibenski biciklisti mogu pripremat za utrke uspona koje voze po cijeloj Hrvatskoj. Moguće je da baš zahvaljujući Promini Šibenik ima neke od najboljih najboljih biciklističkih penjača u Hrvatskoj?
Je li možda presudan svježi cisti zrak koji se diše na Promini, svježa, čista i hladna izvorska voda ili nešto treće možda nećemo nikad saznat, ali nema nikakve sumnje da je to jedno od najboljih mjesta za sportske bicikliste u svako doba godine i u svim u vremenskim uvjetima.

Dužina:11 km
Vrsta: MTB staza
Visinska razlika: 730 metara
Uspon: 875 metara
Navigacijska težina:1/5
Fizička zahtjevnost: 3/5
Vidik: 5/5
Podloga:
-asfalt 20 posto ¬
-makadam 80 posto ¬
-poljski putovi 0 posto

Trajanje vožnje:
¬-sportaši 1,0 h ¬
-rekreativci 1,45 h

Najbrži krug:
Toni Erceg BK Faust Vrančić 44:47 min
Maja Ena Ljuba 55:25
Napomena: Samo za MTB bicikle.

Pravci: Lišnjak¬ - izvor¬ – planinarska kuća „Promina“ -¬ vrh Čavnovka


Informacije o stazi pripremio Biciklistički klub „Faust Vrančić“

091 254 26 76
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 

Iz kategorije: Sport