Datum objave: 28. Srpanj 2015

Dvorana na Baldekinu napokon dobila novi parket kakav se koristi i u NBA ligi

Šibenik News
Šibenik News

 

Isporukom novog parketa radovi na dvorani Baldekin su, sportskim rječnikom, ušli u svoju završnicu. U sljedećih mjesec dana u šibenskom sportskom hramu bit će postavljen visokokvalitetan parket od kanadskog javora koji će, uz adekvatnu podkonstrukciju, zadovoljiti najstrože FIBA standarde. Istog koristi dobar dio dvorana u SAD-u u kojima se igraju NBA i NCAA utakmice.

U prethodnim fazama radova je obnovljena vanjska ovojnica dvorane, tj. hidro i termo izoliran je ravni krov, svi prozori i vrata su zamijenjeni energetski visokoučinkovitim, a fasadni zidovi su obloženi kamenom vunom. Istovremeno je u unutrašnjosti dvorane uklonjen stari parket s podlogom te je cijela igrača površina hidro i termo izolirana nakon čega je uslijedila izrada estriha. Adekvatno je izoliran dio pomoćnih prostorija u koje su postavljene pločice i zamijenjen je dio elektroinstalacija. Dodatno je skinuta ružna i dotrajala stropna obloga, sanirana su puknuća na stropu i cijela unutrašnjost dvorane, uključivo nosače stropne konstrukcije, osvježena novom bojom.

'Sportska dvorana Baldekin izgrađena je 1973. godine i nakon desetak godina priče o potrebi njezine rekonstrukcije, pa i izgradnje nove veće dvorane, odlučili smo pokrenuti obnovu postojeće. Pripremili smo svu dokumentaciju te na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osvojili bespovratnih 1.397.646 kuna i, evo, za mjesec dana će obnovljena i ušminkana stara dama ponovo primiti sportaše i sportske klubove u svoje prostore. Uz ovaj projekt, u tijeku je druga faza uređenja prostorija u Sportskom centru Ljubica u Crnici i uređenje igrališta s umjetnom travom za školu nogometa na Šubićevcu, a krajem godine započet ćemo izgradnju Sportsko-rekreativnog centra u Ražinama Donjim. Također ćemo sljedeće godine obnoviti dvoranu Miminac, bivši Partizan, za kojeg smo po istom principu od navedenog Fonda dobili bespovratnih 524.045 kuna.', nabrojao je gradske investicije na području sportske infrastrukture zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Pored funkcionalnog i energetskog karaktera, dvorana je dobila i novi vanjski izgled, a građanima je najdojmljivija kruna sa karakterističnim boulama, motivima i bojama šibenske kape.

'Možda zvuči smiješno, ali dosta vremena je trebalo dok smo dobili pravu narančastu boju koja nije prenapadna, a ni preblijeda, i dok smo utvrdili adekvatnu gustoću boula. Tu nismo smjeli pogriješiti.', otkrio nam je Mileta.

Radove na energetskoj obnovi sportske dvorane Baldekin i njenom unutarnjem uređenju obavila je HM Patria d.o.o. iz Zagreba, dok će Final sport d.o.o. iz Zagreba do kraja kolovoza ugraditi isporučeni parket. Ukupna vrijednost svih radova je 5 milijuna kuna s PDV-om, a u Gradskoj upravi vjeruju kako će se povrat investicije ostvarivati kroz uštedu, odnosno smanjenje potrošnje energenata.
 

Iz kategorije: Sport