Datum objave: 29. Rujan 2014

ZABORAVLJENI JUBILEJ:35- godišnjica popularnog MIS-a koji je unaprijedio Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 35. godina završene su 8. Mediteranske igre, jedna od najvećih sportskih manifestacija koje su ikada održane u Hrvatskoj, a čijoj je organizaciji i uspjehu bitno pridonio i Šibenik što se u Šibeniku pomalo zaboravlja dok Splićani itekako drže do MIS-a.

 

 Iako je glavni organizator MIS-a bio Split, u kojem se datum održavanja MIS-a svake godine slavi kao “Dan splitskog sporta” razloga za podsjećanje na taj događaj morao bi imati i Šibenik . Na žalost MIS je u Šibeniku odavno pao u zaborav pa se ni ovogodišnjeg velikog jubileja nitko se nije sjetio. Šteta jer MIS je bio bez dvojbe jedan od najvažnijih događaja u novijoj povijesti Šibenika koji mu je omogućio da se preoblikuje u moderan europski grad i stvori infrastrukturu koja će mu omogućiti golemu sportsku, kulturnu i gospodarsku afirmaciju. Šibenik je naime baš zbog MIS-a i u sklopu MIS-a dobio moderni nogometni stadion, sportsku dvoranu, bazene, skakaonice, veslačke staze... Pojava njegovog imena u kontekstu jedne goleme međunarodne sportske priredbe koja je organizirana na do tada neviđen način i ostala upamćena kao najbolja u povijesti Mediteranskih igara.

Važno je znati da je MIS, iako je Šibenik bio samo jedan od gradova u kojima je organiziran dio sportskih natjecanja, bio važna prekretnica u razvoja grada jer se tada nije ulagalo samo u izgradnju sportskih objekata nego u cjelokupnu gospodarsku i komunalnu infrastrukturu grada. 

Na MIS-u 1979. godine sudjelovalo je 3200 sportašica i sportaša iz četrnaest zemalja  koji su se natjecali u 25 sportova. To su bile prve Mediteranske igre u okviru kojih su u organizaciju natjecanja bila disperzirana po drugim gradovima regije. Osim Šibenika to su bili Hvar, Makarska, Omiš, Sinj, Supetar, Trogir i Zadar te, a to je posebno važno napomenuti, Zaton, vjerojatno najmanje naselje koje se ikada djelatno uključilo u organizaciju jednog tako velikog međunarodnog natjecanja.   

Maskota MIS-a bila je sredozemna medvjedica Adrijana, a znak MIS –a bila su tri kruga uronjena u more. Taj znak kojeg je kreirao poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić bio je toliko uspješan da je postao službeni znak svih Mediteranskih igara.

Lijepo oblikovana skulptura sredozemne medvjedice Adriane još uvijek krasi rivu u Zatonu. Znakova MIS-a u Šibeniku na žalost više nema. Danas na te dane podsjećaju tek fotografije legendarnog šibenskog fotografa Ante Baranića.

 

Snimio: Ante Baranić

Sva autorska prava pridržana.

 

 
 
 

 

Iz kategorije: Sport