Datum objave: 26. Ožujak 2012

Šibenčanin zaigrao za ragbi reprezentaciju Hrvatske

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Mate Martinović, 18-godišnji šibenski ragbijaš jučer je premijerno nastupio za U-18 reprezentaciju Hrvatske. Martinović je pozvan na trodnevne pripreme reprezentacije u Split gdje se našao među 33 igrača na širem popisu izbornika Ivice Dinarine Šimića, a nakon samo tri odrađena treninga dobio je priliku i zaigrao čak 50 minuta u utakmici protiv Škotske.
Iako je mlada reprezentacija Hrvatske na Starom placu u Splitu poražena od škotske ekipe Gourdon Stoune School visokim rezultatom 50:5, taj rezultat ne umanjuje trud naših mladića s obzirom da je škotski ragbi još uvijek na višoj razini od hrvatskog.
Za Matu koji je ragbi počeo trenirati prije 10 mjeseci, kad je osnovan klub u Šibeniku, ovo je iznimno iskustvo:
“Momci koji igraju u reprezentaciji treniraju ragbi još od nižih razreda osnovne škole a ja tek od prošle godine, no bez obzira na to, odlično sam se uklopio i u igru i u društvo. Sprijateljio sam se s igračima iz Zagreba, Sinja, Splita, svi su pristupačni i nitko se ne pokušava isticati jer se zna da je ragbi igra u kojoj svih 15 igrača na terenu ovise jedni o drugima“, izjavio je Mate nakon svog premijernog nastupa.
Utakmica protiv Škota je i za Matu bila neprocjenjivo iskustvo: „Dok su izlazili na teren sami su na gajdama svirali svoju himnu "Flower of Scotland. Zvučalo je nevjerojatno“, oduševljen je mladi Šibenčanin koji se nije predavao bez obzira na to što su Škoti tehnički puno bolje potkovani. „Ovih par dana odradili smo vrhunske kondicijske treninge, tako da smo ih do zadnje minute obarali, ulazili u duele, trčali i borili se“, priča Mate.

Izbornik je Martinovića pozvao i na sljedeće okupljanje reprezentacije za 3 tjedna kad će se odrediti konačan popis mladih ragbijaša koji će krajem travnja otputovati na Europsko prvenstvo u Bugarsku. U ragbi klubu Šibenik nadaju se da će Mate biti na tom popisu jer bi to bila ogromna stvar za klub koji postoji jedva godinu dana, a već ima reprezentativca.
Matu u svakom slučaju čeka zanimljivo proljeće; slijede naporni treninzi s reprezentacijom, a približava se i matura u Prometno-tehničkoj školi te pripreme za upis na fakultet.

Iz kategorije: Sport