Datum objave: 25. Srpanj 2023

VODIČ ZA POSJET NP „KRKA” / Pratite sunce od Roškoga slapa do Skradinskog buka, izbjegnite gužvu i uživajte u nezaboravnim prizorima

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni park „Krka“, omiljena destinacija brojnih posjetitelja, može se posjećivati tijekom cijele godine, ali je, zbog blagotvorna utjecaja vode i bujne submediteranske vegetacije, posebno privlačan ljeti, kao najpoznatija zelena oaza dalmatinskoga krša.

Namjeravate li Nacionalni park „Krka“ posjetiti u srpnju i kolovozu, planirajte u koje ćete ga doba dana posjetiti kako biste izbjegli moguću gužvu i tako lokalitet koji posjećujete doživjeli u najljepšem svjetlu, u prenesenom, ali i doslovnom značenju te riječi.

Jutarnje sunce koje obasjava visoke litice kanjona bit će blagonaklono prema posjetiteljima koji se odmah nakon otvaranja Parka, u osam sati ujutro, upute prema Roškom slapu. Karakterističan po kanjonskim pješačkim stazama i 517 drvenih stepenica kojima se treba popeti da bi se došlo do prapovijesne Oziđane pećine, taj je slap idealan upravo za jutarnji obilazak, kada ni gužva ni vrućina posjetitelje ne ometaju u svladavanju tih uspona. A s njih se pruža pogled koji će pamtiti cijeloga života!

Radi onih koji žele istražiti magični srednji tok rijeke Krke, Park je uspostavio autobusnu liniju na relaciji Laškovica – Roški slap – Bogatići Miljevački – Stinice. Autobus vozi od 10:00 do 18:00, a polazi svakih pola sata. Parkirajte svoj automobil u Laškovici ili u Bogatićima i iskoristite besplatni prijevoz autobusom Parka, koji će vas odvesti do odredišta. Tom se autobusnom linijom možete vratiti na mjesto s kojeg ste krenuli uputite li se u šetnju jednom od najljepših poučno-pješačkih staza u Parku, Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, dugom 8,5 km.

S Roškoga slapa možete se uputiti i na izlet brodom nizvodno do otoka Visovca. Izlet uključuje razgledavanje Visovca koje traje pola sata u pratnji informatora te vožnju kanjonom Među gredama. Ako odaberete taj izlet, do popodneva ćete u miru obići bajkoviti srednji tok rijeke Krke, koji obiluje raznolikim prirodnim fenomenima. Okrijepiti se možete tradicionalnim proizvodima toga kraja u ugostiteljskim objektima u Parku ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uz Krku. Objed u okruženju slapića i potočića, što možete doživjeti u vodenicama na Roškome slapu, koje su dijelom obnovljene u svom izvornom obliku i jedan su od najočuvanijih etnografskih spomenika Dalmatinske zagore urezat će vam se u pamćenje za cijeli život.

Budući da je Nacionalni park „Krka“ otvoren do dvadeset sati, preostaje vam dovoljno vremena da posjetite veličanstveni Skradinski buk. Osim što ćete izbjeći gužvu jer većina agencijskih gostiju taj lokalitet posjećuje u jutarnjim satima, doživjet ćete najljepši golden hour, koji svakako iskoristite za fotografiranje na drvenom mostu, točci u kojoj ste najbliži slapu. Osvjetljenje je u to doba dana takvo da vam za snimanje neće trebati filtar.

Do Skradinskog buka možete doći na dva načina, s Lozovca i iz Skradina.

S Lozovca, glavnog kopnenog ulaza, gdje se možete besplatno parkirati, do Buka autobusom Parka stižete za deset minuta, a vožnja je besplatna. Do Skradinskog buka se možete spustiti i 875 m dugom pješačkom stazom. Na serpentinama koje vode do njega uživat ćete u pogledu na Kalički busen, sedrenu barijeru koja Krku razdvaja od ušća Čikole. Tako možete vidjeti mjesto na kojem se već tisućljećima ponavlja trenutak u kojem Čikola, nakon putovanja kroz tijesni kanjon, širi ruke hrleći u zagrljaj Krke.

Iz Skradina na Skradinski buk možete doći pješačkom i biciklističkom stazom koja polazi od Skradinskog mosta ili brodom, koji do Buka vozi dvadesetak minuta. Vožnja brodom uključena je u cijenu ulaznice za Park. Posljednji brod iz Skradina za Skradinski buk polazi u 18:00, a s Buka za Skradin u 19:30. 

FOTO: Arhiva JU „NP Krka“, Mario Romulić i Dražen Stojčić, Lucija i Rade Jug

Iz kategorije: Sponozirani članci