Datum objave: 05. Kolovoz 2015

M club - prva šibenska trgovina specijalizirana za mušku odjeću

Šibenik News
Šibenik News

 

Ugledni šibenski trgovac i poduzetnik Ivan Pralija i njegov „M club“ već odavno su, uz tek još nekolicinu poduzetnika i njihovih radnji, jedan od zaštitnih znakova starog Šibenika i drevne poslovne tradicije njegove najvažnije i najljepše ulice, Kalelarge, za koju je emotivno i sudbinski vezan već gotovo pola stoljeća. Kada se u Šibeniku spomenu Ivan i „M club“ nitko ne dvoji o komu je riječ i gdje se „M club“ nalazi jer su i Ivan i njegova trgovina muške odjeće postali svojevrsni postojani gradski toponimi. To priču o Ivanu Praliji i njegovoj trgovini čini još zanimljivijom jer njegov posao, profesija i životni poziv kojem se posvetio nisu odredili ni obiteljska tradicija, ni mjesto njegovog rođenja.

Igra sudbine

Ivan Pralija je porijeklom iz Perkovića. U njegovoj obitelji trgovinom se bavio djed, a trgovina im je i posredno donosila prihode. Naime u njihovoj kući u Perkoviću ranih već poratnih godina bila otvorena prodavaonica državnog poduzeća iz Knina, a tu i danas trgovinu ima domaći trgovački lanac „Djelo“. Kada je Ivan završio osnovnu školu roditelji su ga usmjerili u trgovačku školu smatrajući da će imati sigurnu egzistenciju obzirom da u vlastitoj kući već imaju dobro uhodanu trgovinu. Tako je Ivan upisao trgovačku školu, onu u Šibeniku pored Poljane. To je, pokazat će se, bila igra sudbine koja je odredila njegov životni put.

Kalelarga

Ključno je bilo to što se trgovačka škola nalazila u središtu grada i što je od nje do Kalelarge, glavne, najljepše i najvažnije ulice starog Šibenika tek nekoliko koraka. Ta i takva Kalelarga učenika trgovačke škole Ivana Praliju oduševila je i impresionirala što više postala je njegova trajna ljubav, preokupacija i poticaj. U to vrijeme, a govorimo o 1970. godini, Kalelargu je bila trgovačka i društvena žila kucavicu Šibenika. Tu su bile najvažnije i najbolje trgovine. Ivana koji je bio tek na početku životnog puta posebno se dojmio nekadašnji „Druter“ koji se nalazio preko puta današnjeg butika „Adhara“. Taj dućan bio je lijepo uređen, a izlog s odjelima, kaputima, košuljama i puloverima reprezentativan. Drugi dućan konfekcije koji je privukao njegovu pažnju nalazio se uz Šibensko kazalište u lokalu kojeg je kasnije kupio, postao njegov vlasnik i u kojem je ostvario svoj san – otvorio vlastiti dućan kvalitetne birane muške odjeće.

Od „Kornatke“ do srca Kalelarge

No od snova do stvarnosti bio je još dalek put. Prvo zaposlenje Ivan je dobio prije točno 40 godina, 1975. godine, u trgovini „Kornatka“ poduzeća „Kornat“ koje je poslovalo u sklopu tadašnjeg šibenskog trgovačkog diva SOUR-a „Šibenka“. „Kornatka“ je bila daleko od Kalelarge ali je Ivan od prodavača za nepune je četiri godine napredovao do poslovođe u trgovini „Modna odjeća“ koja se nalazila, doduše još uvijek ne u njegovoj voljenoj Kalelargi, ali vrlo blizu, na vrhu Masne ulice pored crkve sv. Ivana. Nakon samo godinu dana bio je ponovno unaprijeđen i konačno se našao u Kalelargi koja ga je kao srednjoškolca privukla svojom ljepotom i duhom trgovačkog središta grada. Postao je 1980. godine poslovođa trgovine odjeće za odrasle i djecu „Modni magazin“ koja se nalazila uz kavanu „Medulić“. Tu je radio šest godina, a onda ušao još dublje u Kalelargu, u samo njeno srce. Postao je poslovođa trgovine muške i ženske konfekcije „Rublje“ u lokalu u kojem se danas nalazi trgovina donjeg rublja „Triumph“.

 „M club“

Dolazi vrijeme demokratskih promjena i tranzicije pa se Ivan otiskuje u vode poduzetništva, napušta mjesto poslovođe u „Šibenki“ i otvara vlastitu privatnu trgovinu u Ulici Ante Šupuka iza nekadašnje robne kuće „Šibenka“. Bilo je to 1993. godine, a dućan je dobio ime „M club“. Trebalo mu je sedam godina da se iz Ulice Ante Šupuka vrati tamo gdje ga je srce vuklo sentimentalno i poslovno, u Kalelargu. Doduše ne baš u samu Kalelargu, ali u poslovni prostor pored Šibenskog kazališta gdje je 2000. godine otvorio sadašnji „M club“ kao prvu šibensku trgovinu specijaliziranu isključivo za mušku odjeću. Tako Ivan Pralija ostao vezan za stari Šibenik Kelargu od kada se kao petnaestogodišnjak prvi put susreo s njima do danas.

„M club“ je danas etablirani šibenski brend koji ima svoje vjerne kupce koji znaju što žele, a navikli su i na vrhunsku uslugu koju „M club“ i Ivan Pralija postojano i dosljedno pružaju kada je riječ o izboru odjeće, preporukama, usklađivanju boja i stilova i prilagodbe odjeće osobnim potrebama i željama kupaca. Promijenilo se samo to što je „M club“ prije imao gotovo isključivo odjeću vrhunske kvalitete hrvatskih proizvođača kojih je na žalost malo uspjelo opstati poput „Varteksa“, „Kotke“, „Orljave“ i „Siscie“ pa se asortiman morao orijentirati na strane tvrtke, ali i dalje vodeći računa, po čemu su Pralija i njegov dućan poznati, o kvaliteti odjeće i finim modnim trendovima u svijetu muške mode, te brendovima koje Šibenčani cijene kao što su „Digel“, „Navigare“, „Cabano“, „Benvenuti“, „Stones“, „Casa Moda“ ili „Vennti“ te pouzdani hrvatski brend „Croata kravata“, „Kotka“ i „Orljava“ te slovenski „Sens“.

Ivan Pralija, koji ove godine obilježava 40. obljetnicu rada u stvaranju ukusa i elegancije Šibenika i Šibenčana, i njegov „M club“, koji kao prva trgovina specijalizirana za mušku odjeću slavi 15. rođendan, neupitne gradske institucije i s razlogom imaju status istinskih čuvara stoljetne poslovne i poduzetničke tradicije povijesne jezgre Šibenika i njenog ugleda. a.d.v.
 

Iz kategorije: Sponozirani članci
Označeno u: