Datum objave: 04. Kolovoz 2015

Galerija Juraj Dalmatinac u centru grada: Ekskluzivna djela Murtića i Glihe

Šibenik News
Šibenik News

 

Duž jadranske obale, na čitavom potezu od Rijeke do Dubrovnika nigdje, osim u Šibeniku, ne postoji ekskluzivna galerija u kojoj bi ljubitelji umjetnosti mogli pogledati i kupiti djela eminentnih autora i velikana hrvatskog slikarstva u rasponu od Josipa Račića, Otona Glihe i Ede Murtića do Frana Šimunovića, Vasilija Jordana, Dragice Cvek Jordan, Izvora Oreba ili Mersada Berbera. Šibenik je svojevrsnom umjetničkom mekom postao zahvaljujući galeristi Marku Trivi koji je u srcu starog Šibenika, u ulici don Krste Stošića, u neposrednoj blizini etablirane gradske galerije sv. Krševana i ateljea Aleksandra Ale Guberine, jedinog šibenskog akademskog kipara, otvorio galeriju „Juraj Dalmatinac“ u kojoj su, osim vrhunskih djela likovne umjetnosti, izložene skulpture, fotografije, ilustracije, instalacije i djela primijenjene umjetnosti. Zahvaljujući tomu ulica don Krste Stošića, s ulicom Andrije Kačića Miošića u produžetku i njenom bogatom baštinom, počela se pretvarati u umjetničko središte Šibenika i Dalmacije
Ime Jurja Dalmatinca ova jedinstvena galerija, koja otkupljuje djela renomiranih hrvatskih autora, ali se bave i komisijskom prodajom, dobila je na sugestiju Vasilija Jordana, najvećeg živućeg hrvatskog slikar, koji Šibenik, zbog bogatstva njegove baštine i snažnog stvaralačkog duha, doživljava kao važno hrvatsko, mediteransko i europsko kulturno središte.
Osim s Vasilijem Jordanom, galerija „Juraj Dalmatinac“ surađuje s brojnim poznatim hrvatskim umjetnicima priznatim i cijenjenim i izvan Hrvatske kao i obiteljima odnosno nasljednicima nekih od najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Važno je istaknuti da galerija pri procjeni umjetničke vrijednosti djela koja izlaže usko surađuje s povjesničarom umjetnosti Igorom Zidićem, predsjednikom Matice hrvatske.
Vlasnik galerije, Marko Triva, ima bogato dugogodišnje iskustvo rada s umjetninama, ali i jasnu viziju svoje galerije kao institucije koja će sustavno promovirati i afirmirati hrvatske umjetnike i njihov rad, a želja mu je da u njoj svoje mjesto nađu i šibenski autori te da Šibenik postane prepoznatljiv i kao središte vrhunske suvremene umjetnosti.
Osim što je moguće vidjeti i kupiti vrhunska djela najboljih renomiranih hrvatskih autora, galerija „Juraj Dalmatinac“ nudi jedinstveni izbor unikatnih, umjetničkih oblikovanih, autorskih modnih detalja, ukrasnih predmeta i ručno rađenih suvenira. Tu je moguće naći sve ono najbolje što nude hrvatski umjetnički obrt te dekorativna i općenito primijenjena umjetnost. Dakako riječ je o unikatima ili, kada je riječ o umjetničkim djelima grafičkih tehnika, otiscima s originalne matrice koji se smatra originalom.
Galerija „Juraj Dalmatinac“ trenutno je najbolje mjesto u Dalmaciji za razgledavanje i kupovinu vrhunskih umjetničkih djela ili unikatnih uradaka najboljih majstora primijenjene umjetnosti uključujući umjetnički dizajnirani nakit i ručno izrađene suvenire s autorskim pečatom.
Bolje mjesto za izbor poklona koji imaju stvarnu i trajnu vrijednost ili opremanje interijera umjetninama i proizvodima umjetničkog stvaranja visoke estetske vrijednosti od šibenske galerije „Juraj Dalmatinac“ u južnoj Hrvatskoj danas gotovo nije moguće naći.
Galerija „Juraj Dalmatinac“ doznali smo od njenog vlasnika Marka Trive, namjerava organizirati glazbene i literarne priredbe te tematske i autorske izložbe što će bez sumnje pridonijeti njenom etabliranju kao kulturne i umjetničke institucije za kakvom se u Šibeniku i Dalmaciji već dugo osjeća potreba.
 

 

Iz kategorije: Sponozirani članci