Datum objave: 04. Ožujak 2024

SPOMENAR / Mast otopljena na šibenski način najbolji je začin za fina jela i lijek za želučane bolesti, a štiti od prehlade, hunjavice i sličnih tegoba.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prema zapisu iz 1924. godine svinjska mast otopljena na šibenski način najbolji je začin za fina jela i lijek za želučane bolesti i žgaravicu, a nije jednako slasna ako se topi po jugu ili buri. Recept ne objašnjava je li bolja mast topljena po jugu ili buri, ali otkriva kakva je to svinjska mast topljena na šibenski način:

Najprije treba sitno samljeti svinjsko salo. Mljeveno salo se potom zaprži u teći, a onda se podlije s malo vode i na laganoj vatri uz stalno miješanje pusti da se otopi. Kada se sve salo otopilo mast se procijedi i dok je još vruća u nju se dodaju sol, mljeveni klinčić i pimet.
Tako otopljena mast koristi se za fina jela od tuke, pivca i kunca, ali i najfinije fritule i kroštule. Jede se i namazana na kruh posuta sitno narezanim lukom ili kapulom. Daje se djeci za snagu i zdravlje. U receptu za svinjsku mast na šibenski način tvrdi se da ta mast liječi sve želučane tegobe i žgaravicu te da je odlična za zaštitu od prehlade, hunjavice i sličnih tegoba.

Iz kategorije: Spomenar