Datum objave: 07. Studeni 2023

SPOMENAR / 20-ta obljetnica prvog šibenskog osvajanja titule prvaka svijeta. 2003. godine donio ju je Vedran Jakšić, prvaka svijeta u bodybuildingu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vedran Jakšić, prvi Šibenčanin reprezentativac slobodne i neovisne Republike Hrvatske koji je za reprezentaciju Hrvatske prvi nastupio 26. listopada 1991. godine i prvi Šibenčanin prvak neovisne Hrvatske 1993. godine, 2003. godine osvojio je titulu prvaka svijeta u bodybuildingu. Postao je prvi Šibenčanin prvak svijeta. Titulu je osvojio na Svjetskom prvenstvu Moskvi, a odlazak na Svjetsko prvenstvo financirao je sam. Nije imao sponzore ni potporu Grada Šibenika pa je za odlazak u Moskvu podigao dva kredita.
-Odlazak na svjetsko prvenstvo u Moskvi 2003. godine bio je za mene dvostruki izazov – sportski i financijski. Sportski jer sam se prvi puta trebao ogledati s globalnom konkurencijom, a financijski jer sam se morao zadužiti iznad svojih mogućnosti da bih platio troškove sebi i svom pratiocu. Ali, bio sam u životnoj formi i nisam želio propustiti priliku. Nisam mogao odustati zato što nemam novaca. Za nastup u Moskvi troškovi su bili gotovo ravni mojim godišnjim primanjima. Dakle, zadužio sam se, otišao u Moskvu i vratio se u Šibenik s titulom svjetskog prvaka. Postao sam prvi Šibenčanin s titulom svjetskog prvaka, - kazao je Vedran Jakšić u biografskoj priči koju je objavio časopis „Volim Šibenik”.

Po povratku iz Moskve, Vedrana Jakšića u Šibeniku nitko nije dočekao. Nitko mu nije čestitao, a nije bio pozvan na službeni prijam ni u jednoj šibenskoj instituciji. Kao svjetski prvak nije dobio nikakvu nagradu i potporu. Deprimiran povukao se u samoću, ali nije odustajao od svoje sportske karijere.
-Nisam mogao odustati zbog sebe, a najviše zbog mog Šibenika i svih mojih Šibenčana koji su me srcem i dušom podržavali.

Iz kategorije: Spomenar