Datum objave: 02. Studeni 2023

UZ 100. ROĐENDAN VK KRKA/ Pogledajte kako je spektakularno u Šibeniku proslavljen 50. rođendan VK Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Veslački klub Krka osnovan je na jučerašnji dan, 1. studenog prije ni manje ni više – 100 godina. U Šibeniku to jučer ničim nije zabilježeno, a moglo se i trebalo se. Mogla je barem delegacija Grada i VK Krka, jučer na blagdan Svih svetih  obići grobove osnivača tog kluba. Na osnivačkoj skupštini koja je održana i neprežaljenoj narodnoj kavani za predsjednika je izabran dr. Julije Gazzari, a za potpredsjednika Miloš Šupuk Prvi tajnik bio je   Filip Babić, a blagajnik dr. Mile Iljadica

Ostali članovi prve uprave kluba bili su: Miro Čaleta, Marko Bačinić, Josip Jadronja, Vinko Vučić, prof. Vratović, Ante Frua, Ljubomir Montana, Vaso Čok, Emil Bumber, dr. Krste Ježina, Jole Karađole, Ivo Belamarić, Ivo Štrkalj, Nikola Šarac, Marko Triva i Drago Anić. 

Navodno će 100 rođendan VK Krka biti obilježen u prosincu svečanom akademijom u HNK u Šibeniku. VK Krka najstariji je sportski klub u Šibeniku s kontinuitetom. Od samih početaka do danas njegove posade pobjeđivale su na brojnim međunarodnim i domaćim natjecanjima.
 
Uviđajući značaj VK Krka ne samo za šibenski sport i uopće Šibenik nego i za cijelu Hrvatsku 100. rođendanu tog kluba u HTV -ovoj emisiji TV kalendar posvetili su minutu i pol, a u prilogu su se mogle vidjeti i snimke s proslave 50. rođendana  VK Krka u Šibeniku, 1973. godine. Tim povodom u Šibeniku je organizirana nezaboravna daljinska regata na kojoj je nastupio osmerac Krke i osmerci čuvenih engleskih sveučilišta Oxforda i Cambridgea. Regata se veslala po lijepom vremenu na stazi od Zatona do gata u luci u duljini od 6.5 km. Naš osmerac je pobijedio ispred Cambridgea na drugom mjestu i Oxforda na trećem.
Ovu izuzetnu veslačku priredbu pratilo je oko 15 000 gledatelja, što je jedinstven slučaj u veslačkim natjecanjima na našim prostorima. Danas, na 100 godišnjicu tog kluba o takvom spektaklu očito možemo samo sanjati i sa zavišću gledati kako se to radilo prije 50 godina, koliko god razmjeli to da su u VK Krka zaokupljeni aktualnim najecanjima te da jedva pokrivaju tekuće troškove no mogao se iskazati Grad jer VK Krka je puno više od jednog sportskog kluba. 
 
Iz kategorije: Spomenar