Datum objave: 23. Lipanj 2023

SPOMENAR / Ove je godine Šibenik svoj voljeni MDF trebao obasjati plamenom 65 svijeća na njegovoj rođendanskoj torti

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski dječji festival, današnji Međunarodni dječji festival Šibenik, a prije toga Jugoslavenski festival djeteta i Festival djeteta, ove će godine biti održan po 63. puta, ali će slaviti 65. rođendan jer je svjetlo dana ugledao 19. srpnja 1958. godine. Veličanstvene su to godine izvorne šibenske kulturne i umjetničke manifestacije, prve koja je ime Šibenika pronijela svijetom i donijela mu jedinstvenu i neponovljivu titulu metropole djece svijeta.

Bez svog dječjeg festivala Šibenik ne bi bio to što je, poznat, ugledan, priznat, hvaljen i poštivan u svakom kutku suvremenog svijeta štoviše uzdizan na kulturnu i humanu razinu čije visine i značaja ni sam nije dovoljno svjestan. rigoda da Šibenik na lijep način skrene pozornost na sebe i svoj proslavljeni festival i sjeti se onih koji su ga stvorili i pokrenuli.

Obilježavanje 65. rođendana prigoda je za podsjećanje na to tko ga je stvorio, osmislio i pokrenuo.
Na službenoj internetskoj stranici MDF-a netočno se navodi da je ta "u svijetu jedinstvena i afirmirana hrvatska kulturna manifestacija prvi puta održana 1958. godine kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu". Istina je da je dječji festival plod silnog truda i rada velikog broja uglednih Šibenčana koji su iz ljubavi prema svom gradu nesebično radili za njegovu dobrobit i napredak. Svi oni imaju ime i prezime i ničim ne zaslužuju da ih se prešućuje i svodi na "nekolicinu zaljubljenika u umjetnost za djecu". Riječ je odreda o ozbiljnim školovanim, Šibeniku odanim ljudima koji apsolutno nisu bili "zaljubljenici u umjetnost za djecu" nego dužnosnici svjesni povijesne odgovornosti za dobrobit Šibenik i djece kao budućnosti Šibenika i čovječanstva.

Šibenski dječji festival rodio se 1958. godine no začet je na 13. prosinca 1957. godine na zajedničkoj sjednici Savjeta za prosvjetu i kulturu, Sekretarijata za prosvjetu i kulturu, Narodnog odbora Općine Šibenik. Na toj sjednici kojom je predsjedavao profesor Božo Stošić prva točka dnevnog reda bila razmatranje prijedloga da se u Šibeniku u cilju kulturnog obogaćivanja turističke ponude, pokrene ljetni festivala. Na dnevnom redu bio je prijedlog da Šibenik pokrene festival pjevačkih zborova. U raspravi koja je uslijedila nije se dvojilo je li Šibeniku ljetni festival potreban ili ne nego se raspravljalo kakav festival Šibeniku treba. Uglavnom ideja o festivalu pjevačkih zborova odbačena je kao previše komorna za ljeto i turizam. Rješenje ponudio profesor Božo Stošić. On je predložio da u Šibeniku organizira dječji festival kao manifestaciju usmjerenu "pravilnom umjetničkom odgoju mlade generacije". Stošić je odmah predložio i koncept programa dječjeg festivala. Taj su prijedlog članovi Savjeta Asja Marotti, Zora Obratov, Frano Dujmović, Ante Belamarić, Ivo Livaković, Josip Bujas, Branko Belamarić i Branko Fulgosi s oduševljenjem prihvatili te se odmah prionulo na posao tako da je Šibenik nakon samo osam mjeseci, u srpnju 1958. godine dobio svoj Festival djeteta. Odmah je usvojen i plan da otvaranje dječjeg festivala bude posebna svečanost, a Ivo Livaković je predložio da to bude "dječji karneval na vodi s dječjim slikarskim školama i drugim sadržajima na lađama".

Pokretanje festivala i povjerena je posebnom odboru u koji su bili imenovani Asja Marotti, Milan Janković, Šime Guberina, Branko Belamarić, Veljko Martinović, Ilija Jović i Stana Burazer.
Zbog problema s novcem Festival djeteta nije održan 1959. godine iako je bio planiran. Drugi festival je održan 1960. godine, a onda ponovno zbog problema s novcem nije održan 1961. godine, da bi od 1962. godine postao redovit. Zbog problema koje je imao u početnim godinama došlo je do tog raskoraka pa se ove 2023. godine održava 23. po redu Festival, a on slavi 65. rođendan. Ove je godine Šibenik svoj voljeni MDF trebalo obasjati plamenom 65 svijeća na njegovoj rođendanskoj torti, a ta bi svjetlost obasjala i sve one koji su ga osmislili i pokrenuli iz ljubavi prema djeci i Šibeniku.

Iz kategorije: Spomenar