Sidebar Menu

Datum objave: 18. Ožujak 2023

SPOMENAR / Na današnji dan umro je Lav Šupuk, industrijalac, suvlasnik električne centrale „Jaruga” i vlasnik prvog privatnog automobila u povijesti Šibenika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 18. ožujka 1936. godine u 42. godini života umro je Lav Šupuk, unuk Ante viteza Šupuka, oca modernog Šibenika. Poput svog djeda borio se za napredak i boljitak Šibenika. Ulagao je veliki trud u razvoj cestovne mreže, elektrifikaciju i gospodarski prosperitet Šibenika. Zastupao je šibensko gospodarstvo i interese Šibenika u dalmatinskim i državnim institucijama, a zaslužan je za uređenje obale za prihvat velikih brodova od mula Krka do gata Vrulje te izgradnju mula na Martinskoj.
Lav Šupuk bio je altruist, predsjednik dobrotvornih organizacija i socijalnih ustanova, brinuo se o školovanju siromašne nadarene šibenske djece. Ostat će u povijesti Šibenika zapamćen i kao prvi Šibenčanin koji je imao privatni osobni automobil.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.