Datum objave: 18. Veljača 2023

SPOMENAR / Gripe desetkovala Šibenik. Liječnici zovu Šibenčane da se za imunitet bore pranjem tijela u rakiji, grgljanjem rakije, masažom rakijom i oblogama od rakije.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nezapamćena navala gripe desetkovala je Šibenik. Gotovo da i nema obitelji u kojoj netko nije obolio od ove pogibeljne i po život opasne hunjavice s groznicom. Zbog zaraze ne radi većina dućana, zatvorene su kavane i zanati u poduzećima se rad usporava. Zarazi se još nekako odupiru mesari, ali je mesa u prodaji malo jer se gripa proširila i po selima.
Liječnici u ovom teškom času pozivaju Šibenčane koji se još nisu zarazili da odmah pristupe jačanju svog tjelesnog imuniteta, a kao najbolje sredstvo preporučuju rakiju, što jaču to bolje. Liječnici savjetuju da se rakijom najmanje tri puta dnevno grgljanjem ispire grlo. Cijelo tijelo potrebno je rakijom prati jednom dnevno. Dobro je i namakati noge u toploj rakiji najmanje pola sata svaki dan. Obvezne su obloge od rakije, masaža leđa, ramena i prsa rakijom, a najvažnije je rakijom prati ruke iza svakog posla. Kod curenja nosa upućuju na inhaliranje pare vruće rakije u koju je ukuhan luk.
Za smanjivanje širenja zaraze treba izbjegavati rukovanje, ljubljenje, tapšanje po ramenu i pljuvanje, a posebno treba izbjegavati tihe razgovore pri kojima se glave primiču jedna drugoj na zarazi dohvatnu blizinu.

Šibenik 18. veljače 1931. 

Iz kategorije: Spomenar