Datum objave: 09. Siječanj 2023

SPOMENAR / Šibenčani satima čekaju u redovima pred kinom „Tesla” da bi čuli hrvatskog Carussa, opernog pjevača Tina Pattieru, pretka Šibenčanina Ive Pattiere.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska kino publika strpljivo je čekala u nikad prije viđenim redovima da bi se domogla ulaznica za kino „Tesla” i vidjela filmsku verziju Straussove operete „Jedna noć u Veneciji” u kojoj glavno ulogu pjeva hrvatski Carusso, gospodin, eristokrata, pučanin, muškarac neizmjerne ljepote i elegancije Tino Pattiera.
S
lavnog tenora rođenog u Cavtatu Šibenčani obožavaju, a posebice ih se doima njegova oprečnost – on je po svemu uzvišena aristokratska pojava, a istovremenu je i običan pučanin koji prijateljuje s ribarima, škovacinima i piljaricama na pijaci, pjeva na najvećim svjetskim opernim pozornicama, ali i po konobama i kavanama među ljudima, na trgovima i pjacama gdje god ima dobrih i vedrih ljudi. U svemu tomu se ne ponizi nego uzvisi, a dobrotom, srdačnošću i pjesmom uzvisi i sve ljude oko sebe.
Školovao je glas u Zagrebu i Beč, a stalni angažman dobiva u drezdenskoj Operi gdje ga otkrivaju njemačke novine i zadivljene njegovim glasom proglašavaju Hrvatskim Carusom. Tino Pattiear velika je zvijezda koju jednako obožavaju i puk i carevi. To i ne čudi jer ima savršen stas, izvanrednu mušku ljepotu, urođenu aristokratsku eleganciju, laki plesni korak i božanstveni glas i uz to je krasan čovjek. On je očaravajuća i zasljepljujuća lirska pojava. U usporedbi s Carusom Tinu Pattieri daje se prednost. 

Šibenik, siječanj 1933. 

Tino Pattiera (1890. - 1966.) predak je šibenskog pjevača Ive Pattiere kojeg kao i Tina odlikuje izvanredno lijep glas, elegancija, duboka emotivnost i profinjenost, a zajednički im je i specifični lijepi laki plesni korak u hodu.

Video

Iz kategorije: Spomenar