Datum objave: 03. Rujan 2022

SPOMENAR / Ženska zadruga predlaže da se problem prevelikog broja djece u Šibeniku riješi izvozom djece u sjeverne dijelove Hrvatske.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Narodna ženska zadruga Šibenik u suradnji s Narodnom zaštitom iz Zagreba poduzela je akcije da se problem prevelikog broja djece u Šibeniku riješi izvozom, odnosno kolonizaciju šibenske djece u sjeverne dijelove Hrvatske. Pripreme za akciju uspješno su privedene kraju. Narodna Zaštita je osigurala izvoz 20 do 25 djece od 9 do 13 godina u Sisak i Daruvar s tim da bude tri četvrtine muške djece i jedna četvrtina ženske djece. Djeca moraju biti liječnički pregledana, potjecati iz čestitih obitelji, a za odlazak ih treba pripremiti i odjenuti Narodna ženska zadruga.
Izvoz šibenske djece u bogatije krajeve države gdje će djeca imati bolje uvijete za život u Šibeniku je općenito naišao na odobravanje, ali ima mišljenja da za ocjenu je li projekt dobar ili nije treba sačekati dok se ne vidi koliko su djeca i krajevi u koje su izvezena od toga imala koristi, a to je za tri do pet godine.

Šibenik, rujna 1932.

Iz kategorije: Spomenar