Datum objave: 26. Siječanj 2022

SPOMENAR / 100 godina kina „Tesla”, šibenskog hrama filmske umjetnosti i kulture

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 100 godina, 2. siječnja 1922. godine šibenski poduzetnik Ivan Fulgosi Đovo prikazao je prvi film u kinu „Tesla” kojeg je proglasio otvorenim na Božić, 25. prosinca 1921. godine. Kino „Tesla” bilo je prvo suvremeno kino u Šibeniku i u godinama do Drugog svjetskog rata, ne jedina, ali najvažnija kino prikazivačka institucija. S vremenom postala je svojevrsni hram sedme umjetnosti i filmske kulture.
Fulgosi je kino otvorio u već postojećoj zgradi koju je uoči Prvog svjetskog rata podigao veleposjednik Ferruccio Ferruzzi prema projektu svog sina, arhitekta i slikara Roberta. Nazvao ga je po slavnom geniju Nikoli Tesli. Prvi tonski film u kinu „Tesla” prikazan je 1932. godine.
Nakon Drugog svjetskog rata kino „Tesla” nacionalizirali su komunisti što je završilo tragično – smrću njegovog osnivača Ivana Fulgosija te u konačnici i upropaštavanjem tog kina koje je postalo jednim od znakova prepoznavanja Šibenika i simbola njegovog urbanog identiteta.
Kino „Tesla” srušeno je i izbrisano s lica zemlje 2018. godine bez pokušaja da ga se sačuva makar i arhitektonski simbolično.

Iz kategorije: Spomenar