Datum objave: 11. Kolovoz 2021

SPOMENAR / Šuma oko Skradinskog buka i Skradinskog mosta slavi 90. rođendan. 1931. godine tu je zasađeno je 175 000 sadnica bora s ciljem da se stvori velebni šibenski parka prirode.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 90 godina, u srpnju 1931. godine počele je sdanja velikog parka prirode, buduće najveće šibenske atrakcije, na goletima oko Skradinskog buka i visoravnima oko novog Skradinskog mosta. Projekt podizanja kulture crnogorične šume „neprocjenjivog blaga i koristi za ove krajeve” osmislio je vodio šumar Pavličević, a financiran je kreditom kojeg je podigla Općina Šibenik i sredstvima iz proračuna Kraljevine Jugoslavije te novčanim doprinosom Banske Uprave. U obrazloženju projekta stoji: -Pošumljavanje velikog romantičnog predjela oko slapova Krke i Skradinskog mosta bit će, suvišno je isticati, od koristi za poljepšavanje tih privlačnih predjela. Konačno će se ostvariti davni plan da se tu podigne veliki prirodni park koji će biti najveća atrakcija za sve strance.
Dio novca namijenjenog pošumljavanju goleti oko slapova Krke i Skradinskog mosta šibenska općinska uprava odvojila za „parkiranje Šubićevca i pošumljavanje raznih goletnih dijelova Šibenika”. 

Šibenik, srpanj 1931.

Iz kategorije: Spomenar