Datum objave: 15. Srpanj 2021

SPOMENAR / 50. obljetnica trijumfa Miše Kovača na festivalu „Split 71”. Osvojio je sve moguće nagrade pjesmom "Proplakat će zora" koju nije želio pjevati nitko osim njega.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Proplakat će zora” bila je pjesma, neponovljiva ljubavna himna, s kojom je Mišo Kovač trijumfirao na festivalu „Split 71”. Pjesma je dobila prvu nagradu u domaćem i u internacionalnom dijelu "Splita" i pobrala sve ostale moguće nagrade. Bio je to apsolutni trijumf Miše Kovača s pjesmom koju nije želio pjevati nitko od pjevača kojima ju je skladatelj Stjepan Mihaljinec nudio.
-Ta je pjesma bila ponuđena četvorici pjevača. Svi su je odbili pjevati i to sve pjevači od imena. Ja to nisam znao. Vinko Lesić, koji je tada bio direktor festivala, muku je mučio s tom pjesmom. Svi su bili vrlo skeptični i bilo im je smiješno pjevati pjesmu koja je rađena po narodnoj melodiji. Jednostavno nisu vjerovali u moju i Britvićevu ideju. To je bilo prvi put da je netko upotrijebio narodnu pjesmu kao podlogu za zabavnu. Na kraju je Lesić to ponudio Miši Kovaču, a iskreno mu je priznao da mu nudi pjesmu koju njegovi kolege odbijaju. Mišo ju je poslušao, odmah prihvatio i rekao kako će on s tom pjesmom pobijediti. Tako je i bilo - izjavio je Stjepan Mihaljinec.

Mišo Kovač je s pjesmom "Proplakat će zora" postao mega zvijezda, a ploča „Split71” na kojoj je ta pjesma otisnuta, u prvoj je nakladi prodana u nevjerojatnih 600 000 primjeraka.

Na festivalu „Split 71”, da bi se shvatila veličina trijumfa Miše Kovača, nastupilo je čak 26 domaćih i 17 stranih pjevača među kojima je bio i svjetska zvijezda Tony Christie.

Foto: XXZ magazin - Petar Luković

Video

Iz kategorije: Spomenar