Datum objave: 12. Srpanj 2021

SLUČAJ „IMPORTANE” tj. „ZATRPANE” - 17 MU JE GODINA TEK / Konačno će biti iskorišten i dobiti svrhu slavni šibenski „Zatrpane”, prostor iznad tunela koji spaja Luku i tzv. Tehnološku cestu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prostor koji je pretenciozno nazivan „šibenski Importane” aludirajući na zagrebački podzemni poslovni kompleks „Importane” uz željezničku stanicu u Zagrebu, ali je kao lokalni toponim zaživio pod sarkastičnim imenom Zatrpane, konačno će nakon što je 17 godina bio ruglo i sramota, dobiti smisao i svrhu. Prema aktualnim informacijama Zatrpane će biti obnovljen, uređen i opremljen te pretvoren u centar s za strukovno obrazovanje u kojem će znanje, vještine i kompetencije stjecati učenici strukovnih škola iz Šibenika i Dalmacije. Do 2023. godine taj bi prostor čija je gradnja bila više iznuđeni nego osmišljeni projekt ostvaren u sklopu izgradnje tunela između Luke i tzv. Tehnološke ceste (danas Ulice grada Vukovara) trebao postati regionalni centar za strukovno obrazovanje u strojarstvu koji će omogućiti učenicima stjecanje znanje i vještina koje odgovaraju na aktualne i buduće potrebe poslodavaca i gospodarskih subjekata za kadrovima iz sektora strojarstva. Nositelj projekta je Industrijsko - obrtnička škola Šibenik koja na njemu uz tehničku podršku Razvojne agencije Šibensko- kninske županije, radi od 2019. godine. U pothodniku će urediti radionice za brodomehaniku, automehaniku i dijagnostiku, autooptiku i vulkanizerstvo te autolimariju, limariju i bravariju, biti i radionice odnosno praktikumi za kućne instalacije, pneumatiku, hidrauliku i mehanotroniku.
U provedbu projekta kao partneri sudjeluju Srednja škola Metković, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i računarstva te brojni poslovni subjekti; Impol TLM, Ivanal, Klima elektro Šupe, ZM-Vikom, Capax , Elektrolux, Gambi o Auto Centar Šibenik.
Poslovno - pješački pothodnik posprdno nazvan Zatrpane nastao je prije 17 godina kada su započeli radovi na izgradnji, kako je tada rečeno, tunela koji će riješiti najteže gradske prometne probleme. Bio je to dovoljno velik i važan projekt da radove otvori tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader u nazočnosti visokih državnih dužnosnika.
Tunel je izgrađen, naglašeno je, zahvaljujući jednostavnoj ideji djelatnika Županijske uprave za ceste, a zahvaljujući njemu Šibenik će konačno dobiti tunel između gata Vrulja u Šibenskoj luci i tzv. Tehnološke ceste te će tako već do ljeta 2005. godine godine rješiti svoje najteže prometne probleme koji prijete potpunom blokadom njegovog središta.

Iz kategorije: Spomenar