Datum objave: 16. Lipanj 2021

SPOMENAR / Uspješna akcija šibenske policije – uhićeno je 14 nevjenčanih parova, šestoro djece , i dva mesara, udomljeno je 12 prosjaka, a smaknuta su dva psa bez vlasnika

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nenajavljenom akcijom širih razmjera policija je u Šibeniku postigla veliki uspjeh. Jednim udarcem iskorijenjeni su veliki nered i nemoral u gradu, a kriminala će ubuduće biti manje jer mu je zadan udar od kojeg se neće oporaviti.
Kruna policijske akcije je uhićenje i stavljanje u pritvor 14 nevjenčanih parova. Muškarci i žene koji su živjeli u nezakonitim zajednicama odmah su izvedeni pred sud koji nije uvažio njihova opravdanja nego ih je sve kaznio s po 14 dana zatvora uz naglašavanje da je to nije kazna nego milosrdna opomena koja stupa na snagu odmah, a izrečena je s ciljem da se opamete i ozakone svoje veze te da shvate štetnost konkubinata.
U istoj akciji policija je uhitila šestoro malodobne djece koja su se kupala uz gradsku obalu. Djeca su iz pritvora puštena nakon što su njihovi roditelji platili novčanu globu uz opomenu da će, ako se kupanje djece pod obalom ponovi, biti kažnjeni zatvorom, a moguće je i prisilnim radom.
Policija je u Šibeniku zatekla 12 prosjaka koji su nakon saslušanja i utvrđivanja identiteta primjereno udomljeni i nahranjeni.
Novčanom globom kažnjena su dva kočijaša koja nisu vozila zaprežna kola po gradu na propisan način pa su ugrožavali pješake i prebrzom vožnjom podizali prašinu.
Policija je uhitila i stavila u pritvor dvojicu šibenskih mesara koji su usprkos zabrani glasno izvikivali cijene mesa, a zatvorsku ćeliju dijele s J.B. iz Doca koji je uhićen zato što je vrijeđao policajce dok su uhićivali mesare.Dva psa za koja se nije mogao u zakonskom roku utvrditi vlasnik, po djelatnicima policije smaknuta su na propisani način.
Građanstvo Šibenika pohvalno se izražava o radu policije i uspjesima njenih nenajavljenih akcija.

Šibenik 1926.

Iz kategorije: Spomenar