Datum objave: 10. Lipanj 2021

POVIJEST ŠPAROGA / Zanimljivo otkriće – Šibenčanka sa šparogama na 80 godina staroj fotografiji talijanskog fotografa Fedrica Patellanija

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Čini se da se sve mijenja osim načina prodaje šparoga putnicima i turistima. Danas je uobičajeno vidjeti berače šparoga koji stoje uz cestu i nude svježe ubrane šparoge, a tako je sudeći po fotografiji talijanskog fotografa Federica Patellanija bilo i prije. Na njegovoj fotografiji snimljenoj 1941. godine vidi se žena koja sa snopom šparoga u naručju na željezničkoj stanici čeka dolazak vlaka. Pored nje je dječak sa šibenskom kapom na glavi  tako da nema dvojbi gdje je fotografija snimljena. Očito je da su šparoge i prije osamdeset godina bile zahvalan sezonski izvor prihoda.
Patellanijeva fotografija dvostruko je zanimljiva. Naime Fedrico Patellani bio je službeni fotograf Kraljevine Italije, a u Šibenik je došao kako bi foto aparatom ovjekovječio ulazak fašističke vojske u Šibenik i okupaciju Šibenika te njegovog pripajanja Italiji. Prve fašističke postrojbe ušle su u Šibenik 14. travnja 1941. godine, a 15. travnja uspostavljena je talijanska okupacijska uprava. Pattelani je u Šibenik došao  sa zadaćom da zabilježi spektakularne pobjede fašista, međutim u Šibeniku nikakvih borbi nije bilo. Talijanska je vojska ušla u nebranjeni grad gotovo bez incidenata pa Patellani snima seriju civilnih fotografija koja je danas dragocjeno svjedočanstvo o Šibeniku i Šibenčanima tih godina. Na jednoj od tih fotografija vidi se i Šibenčanka sa šparogama. Prema staroj kuharici koju je čuvala praunuka Ante viteza Šupuka, Danira Vuletin, šparoge su se u to vrijeme pripremale na isti način kao i danas.

Iz kategorije: Spomenar