Datum objave: 02. Lipanj 2021

SPOMENAR / Marija Radić: "Hrvatska će ostvariti svoje ideale samo ako hrvatske žene složno ostvare pravo rad, obrazovanje i da s muškarcima izađu na izbore."

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska će ostvariti svoje ideale samo ako hrvatske žene složno ostvare pravo na ravnopravnost, rad, obrazovanje i da s muškarcima izađu na izbore – kazala je Marija Radić, udovica u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije ubijenog hrvatskog političara Stjepana Radića, pred nekoliko tisuća Šibenčanki koje su se prvog dana lipnja 1936. godine okupile na Poljani da je pozdrave i čuju njen govor.
Marija Radić, prva hrvatska političarka doputovala je u Šibenik vlakom. Na željezničkoj stanici dočekala ju je nepregledna masa, a pozdravio ju je načelnik Šibenika Dane Škarica. Do hotela "Krka" u kojem je imala smještaj prolazila je kroz špalir svečano odjevenih Šibenčanki i Šibenčana sa hrvatskim zastavama i cvijećem u rukama. Kronike bilježe da takav oduševljeni doček kakav je doživjela Marija Radić nije u Šibeniku priređen ni jednom političaru. Cijelim putem pratila ju je Šibenska narodna glazba, a Šibenčanke put pred njom zasipale cvijećem kličući Mariji, Stjepanu i Hrvatskoj.
Nakon što je kratko predahnula u hotelu Marija Radić je sudjelovala u radu konferencije šibenskih žena, a potom je na Poljani pred nepreglednom masom Šibenčanki i Šibenčana održala govor. Prema dostupnim izvorima Šibenik nikada nije vidio toliko žena na ulici i Poljani kao tog dana kada je s balkona kazališne zgrade govorila Marija Radić. Nakon govora Marija Radić je dobila "tako veliki buket majskih ruža da ga ni podići nije mogla", a potom je praćenja ovacijama, pjesmom "koračajući pod svodom hrvatskih trobojnica" otišla na osnivačku skupštinu ženskog društva "Hrvatsko srce". Čestitala je prvoj predsjednici Klementini Vlašić te posebno pohvalila izbor šest plemenitih šibenskih težakinja u upravu "Hrvatskog srca".

 

Iz kategorije: Spomenar