Datum objave: 25. Svibanj 2021

SPOMENAR / Slavna filmska diva šetala Šibenikom i dijelila osmjehe i autograme: –Obožavam pogled s tvrđave na stari Šibenik, kanal i vaše otoke!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Slavna filmska glumica koja je 1954. godine na festivalu u Canesu proglašena najboljim filmskom glumicom i nagrađena za izuzetno glumačko ostvarenje u filmu "Posljednji most" koji je sniman u Kornatima, ponovno je došla u Šibenik. Šetala je gradom i dijelila osmjehe i autograme.
Šibenčani su odmah prepoznali Mariu Schell legendarnu filmsku divu koje se sjećaju još iz danaka da je snimajući film u Kornatima, posjetila Šibenik i ostala im u lijepom sjećanju kao skromna i vedra osoba koja je s neskrivenim oduševljenjem uživala u šetnji šibenskim ulicama.
Kada je ponovno posjetila Šibenik 25. svibnja 1961. godine mladom šibenskom novinaru Jošku Čelaru i reporteru Domagoju Liviću kazala je da obožava šibenske kame ulice koje odišu prošlošću i pogled s tvrđave na stari Šibenik, kanal i šibenske otoke.
Bila sam presretna kada sam sa šibenske tvrđave ugledala Kornate te divne otoke za koje me vežu lijepe uspomene i prekrasne dane snimanja filma "Posljednji most". Jako volim ovu vašu zemlju, a naročito njene ljude. Rijetko se nađe tako vrijedan, vedar i srdačan narod. Rodo bih ponovno snimala ovdje u Šibeniku, na Kornatima...

Nakon šetnje Šibenikom Marija Schell redovnom brodskom prugom otplovila je na Zlarina gdje će, kako se doznaje, provesti nekoliko dana odmora u miru, tišini samoći.

Maria Schell, rođena je u Beču. Dijete je iz braka dvoje austrijskih glumaca Margarethe Noe i Ferdinanda Schella. Sva tri njena brata Maximilian, Immy i Carlo također su bili glumci. Glumačku je karijeru započela u Švicarskoj 1948. godine. Snimala je sve do 1984. godine, a prvi veliku uspjeh, film koji joj je donio svjetsku slavu, bio je "Posljednji most" kojeg je sniman u Kornatima. Za "Posljednji most" dobila je titulu najbolje glumice na Međunarodnom filmskom festivalu u Canesu. Umrla je 26. travnja 2005. godine. 2008. godine dobila je svoju ulicu u Beču.

Iz kategorije: Spomenar