Datum objave: 16. Ožujak 2021

SPOMENAR / Je li sezona na Jadriji 1946. godine počela već u ožujku ili je to bila samo propaganda idiličnog života radnike klase u socijalističkoj Jugoslaviji?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Idilična umjetnička fotografija djevojke u kupaćem kostimu koja uživa u zalasku sunca na šibenskom kupalištu Jadrija potječe iz 1946. godine, a pojavila se kao ilustracija kako u trenucima odmora na Jadranskom moru uživa radnička klasa socijalističke Jugoslavije. Uz tu fotografiju priložena je i dramatična fotografija parnog broda koji u Šibenik dovozi putnike koji se prema gradu probijaju kroz oblak crnog dima.
Fotografija s Jadrije privlači posebnu pozornost je je na njoj navedeno da je snimljena u ožujku 1946. godine, dakle, u rano proljeće druge godine mira nakon završetka Drugog svjetskog rata. Vjerojatnije je međutim da je snimljena 1945. godine, a da je u proljeće 1946. godine korištena u sklopu kampanje prikaza idiličnog života radnike klase u novoj Jugoslaviji pod vlašću komunista. Kako god bilo riječ je o zanimljivom dokumentu i ambicioznom pokušaju umjetničke fotografije. Čak i ako nije snimljena na Jadriji zaslužuje pozornost je dragocjen podatak da je prije 75 godina Jadrija spominje uz Opatiju, Hvar i druga hrvatska turistička središta kao mjesto privlačno za odmor i uživanje u moru i suncu.

 

Iz kategorije: Spomenar