Sidebar Menu

Datum objave: 15. Ožujak 2021

SPOMENAR / Drnišani su prije 75 godina rekli NE vozilima na svojoj Poljani i pretvorili je u šetalište

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 75 godina, samo godinu dana nakon završetka Drugog svjetskog rata, Drnišani su rekli NE vozilima na svojoj Poljani i pretvorili je u šetalište. Iako je u ožujku 1946. godine broj motornih vozila (ne samo) u Drnišu bio simboličan, odluka Drnišana da središnji gradski trg urede kao šetalište bila je vijest koja je zaslužila pozornost u sredstvima javnog priopćavanja tadašnje Jugoslavije.
Drnišani su 1946. godine svoju Poljanu uredili sami radeći dobrovoljno na ravnanju i popločavanju trga te izgradnji ogradnog zida dugog 64 metra. Poljana je dobila i električnu javnu rasvjetu, a radilo se i na njenom hortikulturnom uređenju.

Pronađene su i fotografije koje svjedoče o tomu kako su Drnišani 1946. godine uređivali svoju Poljanu. Nisu baš dobro sačuvane, ali su i takve dragocjeno svjedočanstvo o tomu kako se Drniš uzdizao iz pepela rata i razmišljao o budućnosti. 

 

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.