Sidebar Menu

Datum objave: 08. Prosinac 2020

SPOMENAR / Zbog kokošje kolere mora se poubijati sva epidemiološki sumnjiva perad, a ostala mora biti cijepljena bez izuzetka. Infekcija se može prenijeti i na ljude.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zaraza kokošje kolere proširila se i većim dijelom Europe, zahvatila je i Dalmaciju, a najteža je situacija na šibenskom području. Zbog obolijevanja enormnog broja kokoši, tuka i druge domaće peradi, općinska je vlast na preporuku veterinarske službe i sanitetske zaštite od kužnih bolesti naredila da se neodložno poubija sva epidemiološki sumnjiva perad te da se sva ostala mora odmah cijepiti i to bez izuzetka. Cjepiva ima dovoljno no perad se i nakon cijepljenja mora držati u izolaciji jer je serum djelotvoran samo tri tjedna. Nakon isteka tog roka perad se mora ponovno cijepiti. Svi žitelji šibenskog područja koji imaju perad, makar samo jednu kokoš, moraju živinu cijepiti, a njihove živinarnike redovno čistiti i dezinficirati. Nečist se mora zakopati ili, ako za to postoje uvjeti, spaliti kao i svu mrtvu i iz bilo kojeg razloga uginulu perad. Mrtva perad ne smije se bacati na ulicu ili jame oko sela jer se tako nanose ogromne štete, a ugrožava se i zdravlje ljudi. Izbjegavanje cijepljenja peradi iz ma kojeg razloga ili pobude smatra se kaznenim djelom te se za prekršitelje uz rigorozne novčane kazne propisuju i kazne bespogovornog zatvora u trajanju od 30 dana jer uzročnik kokošje kolere ne e utječu samo perad, već i druge male životinje, a infekcija se može prenijeti i na ljude.

Šibenik, prosinac 1930.  

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.