Datum objave: 22. Svibanj 2020

POGLED U PROŠLOST / Jedna od prvih benzinskih stanica u Šibeniku zvala se Dama zbog elegantnog izgleda

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali da je Šibenik imao Damu, a Split Gospojicu, benzinske crpke koje su tako prozvane jer su bile slične visokim, elegantnim ženama vitka tijela?

Šibenik je tridesetih godina 20. stoljeća imao benzinsku crpku na Poljani. Ne znamo je li to bila prva šibenska benzinska crpka ili je možda postojala neka prije nje. Jedine slike na kojima se vidi snimljene su 1935. ili 1936. godine, 20 godina nakon što je Lav Šupuk, unuk Ante viteza Šupuka, postao prvi Šibenčanin koji je imao automobil. Tih godina Split je već imao četiri benzinske crpke koje su, kao i šibenska, bile Shellove, s malim razlikama u modelima i godinama proizvodnje. Šibenčanima i Splićanima te su crpke ličile na elegantne žene vitka tijela. Zbog toga su Splićani svoje benzinske crpke nazvali Gospojice, a Šibenčani su svoju jedinu benzinsku crpku nazvali Dama. Ne zna se je li imenovanje crpki bilo neko nadmetanje između Šibenčana i Splićana ili je riječ samo o koincidenciji, ali je bilo dovoljno zanimljivo da ostane zabilježeno.

Prvu benzinsku stanicu u Šibeniku, otvorila su braća Frane i Tomislav Grubišić, vlasnici hotela Kosovo, tvornice sode, kamenoloma u Vodicama, vinograda u Donjem polju i nekoliko trgovina u Šibeniku. Neko vrijeme bili su i vlasnici zgrade u kojoj je obitelj Fulgozi kasnije otvorila varijete i kino kojem su dala ime Kino Tesla.

 

Da Šibenčani svoju benzinsku crpku zovu Dama, zapisano je 1936. godine u kojoj se Šibenik oprostio od Lava Šupuka, vlasnika prvog šibenskog automobila.

Lav Šupuk je imao 11 godina kada se 1905. godine na šibenskim ulicama prvi put pojavio automobil. Do 1907. godine u Šibeniku su postojala tri automobila, a pripadali su strancima, vlasnicima rudnika u okolici Drniša. Koliko je automobila bilo u Šibeniku do 1915. godine, kada je Lav Šupuk postao prvi Šibenčanin koji ima auto, ne zna se.

Lav je tada imao 21 godinu i moguće je da je automobil, kao i mnoge druge stvari, dijelio sa svojim starijim bratom Milošem kojem je, nakon što postane punoljetan, Ante Šupuk, kao najstarijem unuku, povjerio vođenje obiteljske tvrtke. Prvi šibenski auto bio je luksuzni američki Dorris koji se proizvodio od 1906. do 1926. godine. Taj američki auto slovio je kao pouzdan, a bio je sličan Phaetonu, prestižnom Rolls Royceovom modelu iz tih godina. Najveća mana bila mu je nepodnošljiva buka motora.

Iz kategorije: Spomenar