Datum objave: 21. Svibanj 2020

BAŠTINA LJEPOTE / U Šibeniku se nije moglo vidjeti na ulici ili kavani ženu ili djevojku, služavku i težakinju neurednih obrva, zapuštene kose i oronula lica.

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je sretan grad - ulice, kavane i kina pune su lijepih žena s licima i stasom amerikanskih filmskih zvijezda koje modom i frizurama ne zaostaju za parižankama od kojih su onako preplanule i jedre oku neizmjerno privlačnije. Za krojače, frizere i kozmetičare Šibenik je Obećana Zemlja, a kako se čuje i za masere i pedikere, pisale su novine 1936. o Šibenčankama.

U proljeće 1936. godine nije se u mogla Šibeniku vidjeti na ulici ili kavani žena ili djevojka, služavka, težakinja ili uboga sirotica neurednih obrva, zapuštene kose i oronula lica.

Na Šibenskim ulicama, kavanama i kinima, danju, a osobito uvečer ne može se u Šibeniku vidjeti žena ili djevojka služavka, težakinja pa ni uboga sirotica neurednih obrva, za­puštene kose i oronula lica, a čak i u siromašnih odjeća je barem u nekom detalju udešena po po­sljednjoj modi. Šibenik je sretan grad. Njegove ulice, kavane i kina pune su lijepih žena s licima i stasom amerikanskih filmskih zvijezda koje modom i frizurama ne zaostaju za Parižankama od kojih su onako preplanule i jedre oku neizmjerno privlačnije.

Sva je zgoda da su Šibenčankama ljepota, moda i krasan stas ispred nužnih životnih potreba jer nije moguće da tako veliki broj muževa i očeva može sebi priuštiti svekolike troškove modnog i ljeposnog iz­gleda svojih kćerki i supruga.

 

Bit će da je tako jer inače nema razložnog tumačenja za takvu broj­nost krasnih modnih i kozmetičkih dućana u glavnoj šibenskoj ulici kao i frizerskih salona koje privlače modom i ljepotom opčinjene hodočasnice iz Splita,a bogme i Zadra.

Zadivljuje bogatstvo izbora pudera, krema, parfema, losiona, olovki za obrve, crnila za trepavice, voska za kidanje malja s lica, finih žen­skih čarapa, ukrasa, nakita, biranih tkanina najbolje vrste, dugmadi, ukosnica, traka, boja za kosu (20 nijansi!), suncobrana pa čak i žen­skih kravata, muštikla i drugog pribora za elegantno damsko pušenje cigareta.

Frizeri imaju električna grijala i kuhala za kosu, a ženske se nokte brusi i gladi kada omekane u ružinim vodicama. Čak imadu fine sprave za uklanjanje nečisti ispod nokata i viska iz uha te posebne medikamentne metode za uklanjanje žuljeva s ruku i nogu.

Posla u ljeposnom udešavanju osim za frizere, krojače i kozmetičare ima, doznaje se, napretek i za masere i pedikere. Za njih je Šibenik Obećana Zemlja

 

Za troškove i cijenu ne pita se pa se s pravom opetuje čuđenje kako Šibenčani namiču novce za investiranje u ljepotu svojih žena, dama i kćeri? I dok to za doktore i advokate i bogate težake kojima dotekne i za luksuzne lože u njihovom kazalištu ne čudi, svak se pita odakle novaca za sve to slabo plaćenim činovnicima, sijaset sitnih obrtnika i ubogih službenika? Ta samo udešavanje nokata staje više od pris­tojna ručka u hotelu Krka!

I dok na to ekonomsko i socijalno pitanje odgovora nema, bit će da Šibenik zaslužuje pohvalu kada se konstatira stepen civilizacije koji je dosegao u modi i ženskoj ljepoti. Na tome Šibeniku, čast i kapa dolje. Zbilja je uzvišen osjet ushita kada se prođe preko Poljane kroz Đardin i niz obalu i vidi sva ta raskoš njegovane ljupke ljepote jed­rih, stasitih Šibenčanki koje koračaju oholo uzdignute brade svjesne svoje krasote pa makar bile i gladne, stoji u jednom novinarskom članku iz travnja 1936. godine. 

 

Iz kategorije: Spomenar