Datum objave: 18. Svibanj 2020

JUBILARCI / Prije 30 godina RK "Vidici" bila je prva trgovina u Šibeniku i Dalmaciji koja je počela raditi nedjeljom.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Robna kuća "Vidici" bila je 1990. godine prva trgovina u Šibeniku koja je počela raditi nedjeljom, subotom popodne i praznicima. Do tada u Šibeniku kao i u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji trgovinom nisu radile nedjeljom, subotom popodne kao ni praznicima. Rad nedjeljom nije bio zabranjen. Jednostavno, pravo na tjedni odmor bilo je jedan od temeljnih postulata socijalizma.

Uvođenje rada nedjeljom u robnoj kući "Vidici" bila je prije 30 godina velika, hrabra i uspješna inovacija, a provedena je s ciljem da se ta druga šibenska robna kuća spasi jer je bila nerentabilna i poslovala je s velikim gubicima. Dotadašnji pokušaji da se situacija promjeni nisu bili uspješni pa je menadžment tadašnjeg SOUR-a "Šibenka" prihvatio ideju stručnjaka za marketing Petra Gardijana predloženu elaboratom "Novo radno vrijeme kao dodatna aktivnost na unapređenju prodaje robne kuće na Vidicima".

Ključ Gardijanovog prijedloga za izvlačenje RK "Vidici" iz gliba gubitaka, bio je da taj trgovački centar radi nedjeljom, subotom popodne i praznicima kada ne radi ni jedna trgovina u Šibeniku i šibenskoj općini na potezu od Rogoznice do Pirovca. Gardijan je temeljito izučio problem, a u obrazloženju je naveo da bi uvođenje takvog radnog vremena bio i važan doprinos unapređenju šibenskog turizma. Budući da bi zaposlenici RK "VIdici" trebali raditi nedjeljom, elaboratom je predviđeno da ne rade ponedjeljkom.

Uvođenje rada trgovine nedjeljom bila je velika novost pa je, da bi zamisao uspjela, provedena do tada neviđena promidžbena kampanja kako bi to građani i turisti shvatili i prihvatili. Nije bilo dovoljno samo otvoriti trgovinu nedjeljom jer nedjeljom do tada nitko nije išao u kupovinu pa nije postojala ni takva navika. Zbog toga su Petar Gardijan  i služba marketinga SOUR-a "Šibenka" osmislili "posebne, dodatne promotivne aktivnosti".  Te "dodatne promotivne aktivnosti" bile su inovativne i - uspješne. Kada je RK "Vidici" počela raditi nedjeljom pred njom se, da bi se privukli potrošači i uopće da bi se dalo do znanja da je otvorena nedjeljom, po promotivnim cijenama prodavala pečena janjetina i prasetina, pokrenuta je kampanja putem medija u Šibeniku, ali u Splitu i Zadru, susjednim gradovima u kojima ni jedna trgovina nije radila nedjeljom. Uveden je sustav lojalnosti kakav danas imaju svi trgovački lanci, a sastojao se od sakupljanja bodova i ostvarivanja prava na popuste. Uvedene su zabave za djecu, osmišljeni su "Dani  RK Vidici" i niz drugih privlačnih programa. Iako uprava SOUR-a "Šibenka" nije bila potpuno uvjerena da će uvođenje rada nedjeljom spasiti RK "Vidici", ali svjesna da taj trgovački centar ima pogrešan koncept, odlučeno je da rad nedjeljom bude eksperiment.

-Kada smo krenuli, sjeća se Petar Gardijan, bilo je to spektakularno. Prvog dana rada "Vidika" rganizirali smo zabavu, svirali su bendovi, pjevale su klape. Pred robnom kućom su se pekli janjci i prasci. Mislim da smo ih za dva dana koliko je trajala akcija ispekli barem 500 komada. Bio je to, a neću pretjerati ako ako kažem, skoro kao neki naš Woodstock. Start je bio odličan, a ljudi su odlično prihvatili trgovinu koja radi nedjeljom.

Danas, na 30. obljetnicu uvođenja rada trgovina nedjeljom, radi se na - zabrani rada trgovina nedjeljom. Štoviše zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa rad trgovina nedjeljom je već zabranjen. Radi se na tomu da zabrana rada trgovina nedjeljom postane trajna.

Razlozi za nerad trgovina nedjeljom sasvim su drukčije ideološke naravi od motiva zbog kojih trgovine nisu radile nedjeljom u socijalizmu, ali je pitanje hoće li se u tom naumu uspjeti jer su se promijenile i navike i potrebe potrošača, a i cijena ukidanja rada nedjeljom koji je uveden prije 30 godina, mogla bi biti vrlo visoka.

Iz kategorije: Spomenar