Sidebar Menu

Datum objave: 06. Svi 2020

NEŠTO ZA ŠIBENSKU DUŠU / Šibenčake, Šibenčani i Šibenik prije 80 godina u objektivu Federica Pattelanija

Diana Ferić
Diana Ferić

Muzej fotografije u talijanskom gradu Pavii  čuva do sada nepoznate fotografije Šibenika i Perkovića iz 1941. godine. Snimio ih je ratni reporter Federico Pattelani prateći ulazak talijanske fašističke vojske u Šibenik 15. travnja 1941. godine,  snimio je stotinjak dragocjenih dokumentarnih fotografija o Šibeniku i Šibenčanima na kojima je najzanimljiviji detalj – šibenska kapa. Te dosada nepoznate fotografije nastale prije šezdeset godina spadaju u kategoriju visokovrijednih dokumenata iz novije šibenske prošlosti.

One se čuvaju u Museo di Fotografia Contemporanea Pavia u arhivu tog fotografa. On je izačetnika moderne europske fotoreporterske profesije Federica Pattelanija, među kojima je i stotinjak dragocjenih fotografija iz ne tako davnog, nadasve zanimljivog, ali slabo izučenog dijela šibenske prošlosti. Te fotografije, snimljene tijekom kratke Pattelanijeve šetnje Šibenikom, pričaju nam duboku, slojevitu i dramatičnu priču o tome kakav je bio Šibenik i kako su Šibenčani (do)živjeli 15. travnja 1941. godine, dan kada je vojska fašističke Italije ušla u Šibenik i okupirala najstariji hrvatski grad. 

Pogledajte našu Fotogaleriju!

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.