Datum objave: 05. Prosinac 2019

GODIŠNJICA: Muzej grada Šibenika otvara izložbu o prvim neboderima u Dalmaciji - "crvenom" i "plavom"

Diana Ferić
Diana Ferić
Muzeje grada Šibenika pripremio je izložbu pod nazivom "Život u oblacima" u povodu 55 godina od gradnje najpoznatijih i najstarijih šibenskih nebodera -"crvenog" i "plavog" koja će biti otvorena večeras. Poduzeće „Izgradnja“ započelo je gradnju „Crvenog“ i „Plavog“ nebodera 1959. godine. Posao je dobila na javnom natječaju, a njena je ponuda bila bolja od ponuda konkurenata poduzeća „Rad“ i poduzeća „Lavčević“.  
 
Bili su to prvi neboderi u Dalmaciji, a građeni su prema projektu arhitekte Vesanovića.  Neboderi su trebali imati četrnaest katova, a svaki od njih na vrhu još i etažu za urede i atelje. Na svakom katu bilo je predviđeno po osam stanova.  
 
 
 
Šibenčani su svoje prve nebodere prema boji pročelja nazvali vrlo jednostavno »crvenim« i »plavim«. 
 
U povijesti Izgradnje te nebodere smatra se građevinskim pothvatima koji su bili iznad realnih mogućnosti te tvrtke. 
 
Građeni su bez kranske dizalice što je danas nepojmljivo. Objekti su do 9. kata građeni uz pomoć bob-dizalica što je bio njihov maksimalni doseg, a zatim se građevinski materijal prebacivao na drugu bob-dizalicu koja je podizala materijal do 15 kata.
 
Tek 1962. godine kada je izgradnja nebodera već je prilično odmakla poduzeće je dobilo prvi kran ali je bio premalen pa od njega nije bilo neke velike koristi.  
 
U prizemlju nebodera iznad trapeznih stupova izvedeni su snažni armirano-betonski nosači metodom prednaprezanja armature. Takav način armiranja bio je tada vrlo rijedak. 
 
 
 
»Crveni« i »plavi« neboder bili su u svoje vrijeme u grupi prvih nebodera u Dalmaciji. Dovršeni su 1964. godine.
 
 
 
 
Rukovodilac gradilišta nebodera: Mišo Jakovljević 
 
Poslovođa: Mate Grubišić-Paškica
 
Direktor: Jakov Despot
 
Zamjenik direktora: Dalibor Koštan 
 
Inovatori viseće skele bili su tehničar Mišo Jakovljavić i strojarski tehničar Ivo Krnić. Ta viseća skala bila je pred patentiranjem, ali nakon gradnja nebodera više nije korištena.
Iz kategorije: Spomenar