Sidebar Menu

Datum objave: 09. Lipanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: U Šibenik doputovao vladar Egipta i Sudana Abbas II. Helmy

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljednji turski vladar Egipta i Sudana, Abbas II. Helmy, doputovao je jutros u Šibenik svojom jahtom Nimet Allah (Dar božji) s namjerom da razgleda grad i njegove znamenitosti te upozna ljepotu slapova rijeke Krke.
Abbas II, pra praunuk Muhammada Alija, u Egiptu i Sudanu naslijedio je svoga oca, Tewfik pašu. Povijest pamti svečanost njegovog obrezivanja (sunićenja) koja je u nevjerojatnoj raskoši i obilju trajala puna tri tjedna. Imao je europske, arapske i turske učitelje, a vojnim vještinama učili su ga američki stručnjaci.  Tijekom boravka u Šibeniku vladar Egipta i Sudana prošetao je rivom i glavnom ulicom starog Šibenika. Posjetio je katedralu sv. Jakova, a nakon odmora na svojoj jahti popio je kavu na terasi hotela Krka. Šibenčani su znatiželjno držali jahtu na oku očekujući da će ugledati Abbasov harem, ali nisu dočekali jer on harem nije imao. Abbas je bio vrlo prosvijećen, moderan, europski obrazovan intelektualac. Ženio se dva puta, a harem nije nikada imao pa su Šibenčani bili razočarani. 

Šibenik 9. lipnja 1930. godine
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.