Sidebar Menu

Datum objave: 07. Veljača 2019

NA DANAŠNJI DAN: Umro je Marko Ježina, prvi direktor šibenske gimnazije

Diana Ferić
Diana Ferić

Marko Ježina, prvi direktor šibenske gimnazije od njenog osnutka 1916. godine, umro je na današnji dan 7. veljače 1932. godine.

Šibenik je s neizmjernom tugom primio vijest o njegovoj smrti. Grad je izgubio jednu od svojih najznačajnijih ličnosti, čovjeka kojeg su Šibenčani nazivali gosparom duha i srca.

Marko Ježina je je bio intelektualac, altruist, neumorni borac za opće dobro, za dobrobit Šibenika i Šibenčana. Bio je i iskrenu domoljub.
Ravnatelj šibenske gimnazije bio je u dva razdoblja. Prvi puta od 1916. godine odmah nakon njenog osnutka, a zatim od 1921. godine kada je šibenik oslobođen od talijanske okupacije do 1926. godine kada je otišao u mirovinu.

Bio je predsjednik šibenskog Filharmoničkog društva i predsjednik Samostalne demokratske stranke. Uporno je radio na promidžbi Šibenika, šibenskih kulturnih vrijednosti i šibenskog zavičajnog identiteta.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.