Datum objave: 10. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: ZAMP zbog dugova za glazbu zatvorio šibenske kavane i restorane

Diana Ferić
Diana Ferić

Većina šibenskih kavana zatvorena je, ulazna vrata na njima zapečaćena su, a ispred nekih postavljeni su i redarstvenici kako ne bi došlo do kršenja zabrane rada.

Zabrana rada kavana i restorana trajat će sve dok njihovi vlasnici ne podmire dugove za autorska prava na glazbu koja se izvodi u njihovim lokalima. Dok su kavane i restorani zatvoreni posla nemaju ni glazbenici koji su naumili da o svom trošku sviraju negdje na ulici ili u gradskom perivoju, ali su odustali kada su doznali da se i za takvo izvođenje glazbe mora platiti namet na autorska prava kojeg ubire Primorska banovina.

Vlasnici kavana žale se da je pristojba za autorska prava za glazbena djela prevelika te da će, ako se nešto ne promijeni ili im dugovi ne budu oprošteni, mnogi od njih morati staviti ključ u bravu i početi se baviti nečim drugim. Iz Primorske banovine odgovorili su im da se pristojba mora plaćati jer i autori glazbe moraju od nečega živjeti, a kao primjer navode šibenske hotele "Krka" i "De la Ville" koji uredno plaćaju pristojbu za autorska prava, bez žalbi, prigovora i kašnjenja.

Primjedba vlasnika kavana i restorana da oni već plaćaju glazbenike pa ne vide razlog zašto bi trebali plaćati i pristojbu na glazbena djela, odbačena je s obrazloženjem da to nema nikakve veze jedno s drugim pa čak ni u slučaju ako glazbenici izvode svoja glazbena djela.

Bilo je to na današnji dan 10. siječnja 1931. godine, osam dana nakon što je zbog neplaćenih pristojbi na glazbena autorska djela zatvoreno sedam kavana i restorana u Splitu.
 

Iz kategorije: Nostalgija