Datum objave: 30. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN – Policijska racija na konkubine, priležnice, ljubavnice i bigamiste

Diana Ferić
Diana Ferić

Jutros neposredno prije svanuća policija je provela veliku raciju konkubina, priležnica, ljubavnica i bigamista na širem području Šibenika.

Racija je provedena nakon učestalih prigovora i prijava ćudorednih Šibenčana i bogobojaznih žena, ali i po sili zakona koji izričito zabranjuje konkubinat, priležništvo, ljubavništvo i bigamiju.

Policija je uz pomoć agenata u civilu i građanskih suradnika uspjela upasti u sve prokazane kuće na potezu od kazališta do crkve sv. Krševana, a dalje nije išla jer nije stigla budući da je posla bilo prekoviše nego se očekivalo.

Najveći broj otkrivenih, privedenih i pritvorenih bilo je zatečeno u nedjelu konkubinata. Nevjenčanih parova koji žive kao da su u braku bilo je čak petnaest. Zatečeni su se pravdali da su siromašni i da ne mogu platiti ženidbene pristojbe, ali im to nije pomoglo jer je zajednički život nevjenčanih žena i muškaraca zabranjen i ćudoredno neprihvatljiv. Konkubine su pritvorene i zatvoru čekaju suđenje, a mogle bi fasovati i do godine dana zatvora. Muškarci zatečeni u konkubinatu uobičajeno će biti novčano kažnjeni.

Policija je zatekla in flagrante četiri ljubavnička para po dvoje, jednu grupu ljubavnik po više njih odjednom i jedan ženski ljubavnički odnos. Ženski ljubavnički odnos nije diran, ali je registriran. Grupa ljubavnika od njih četvoro odmah je stavljena u pritvor, a ostali su ljubavnici strogo ukoreni i pušteni kućama jer su svi oženjeni i udani.

Homoseksualci u ovoj raciji nisu dirani jer nisu zatečeni na djelu, a i inače ih se nekako izbjegava jer se uglavnom ne kriju pa se za njih zna.

U raciji nije kao u ranijim slučajevima otkriveno ništa bigamista iako se po Šibeniku naveliko govori da ima muževa koji žive s više žena i da postoji najmanje jedna Šibenčanka koja živi istovremeno s više muškaraca.

Zatečeni u konkubinatu imaju prije izricanja kazne pred sudom priliku dokazati svoju nedužnost, a ako je ne dokažu muški će platiti visoke globe, a konkubine će biti kažnjene zatvorom zato što ih se općenito tretira kao prostitutke.

Veliku zabrinutost u Šibeniku, koji s velikim zanimanjem prati policijske racije na konkubine, ljubavnice, priležnice i bigamiste, izazvale su glasine da je policija jutros otkrila i neke koji su škrletni (zaraženi sifilisom op.a), ali to još nije službeno.
Dogodilo se to na današnji dan 30. rujna 1932. godine.

(Pripremljeno prema rukopisnim bilješkama novinara Manfreda Makale i vijsti objavljenoj u splitskom dnevniku „Novo doba“)


 

Iz kategorije: Nostalgija