Datum objave: 24. Kolovoz 2017

Šibenčani kao erotomani:Privatne projekcije necenzuriranog "Tarzana" početkom 20.st. u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Film "Tarzan, kralj džungle", snimljen 1932. godine prema romanu američkoga pisca Edgara Rice Burroughsa s Johnnyjem Weissmullerom i Maureen O'Sullivan u glavnim ulogama bio je tih godina kultni film Šibenčankama i Šibenčanima, svakom iz svojih razloga. O tom filmu koji su mnogi Šibenčani, a posebice Šibenčanke išli gledati kriomice ulazeći u kino tek kada se svjetla pogase i izlazeći iz njega prije nego što se upale, nije se govorilo izravno. Dojam je da su se Šibenčani ustručavali javno govoriti o filmu toliko nabijenom erotikom i vrućim prizorima da ga se iz ondašnje perspektive moglo smatrati gotovo pornografijom. No zato se puno govorilo o njegovom utjecaju na mlade Šibenčanke i Šibenčane, na modu i ponašanje mladih, ali i onih "koji to više nisu, ali se prave da jesu".

Postoje indicije da su Šibenčani 1932. godine na privatnim projekcijama gledali necenzuriranu verziju tog erotikom nabijenog filma iz kojeg još nisu bile izbačene scene u kojima Tarzan i Jane potpuno goli nesputano plivaju rijekom i izvode neodoljivi, senzualni podvodni erotski "balet".
Taj film je izazvao je 1932. i 1933. godine revolucionarne promjene izgledu i ponašanju Šibenčanki i Šibenčana. Promijenile su frizure i počele se kupati "na golo", a šibenski mladići počeli su javno prikazivati mišiće i ponašati se kao nježni, sentimentalni grubijani.

Više pročitajte u digitalnom izdanju časopisa "Volim Šibenik" u donosimo i te scene.

https://issuu.com/volimsibenik/docs/vsibenik-interactive
 

Iz kategorije: Nostalgija