Datum objave: 07. Srpanj 2017

Kako su Šibenčanke hrlile u kino zbog golih mišićavih muškaraca i vrtoglavo smionih ljubavnih scena

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveći filmski spektakl snimljen prije Drugog svjetskog rata „Ben-Hur“, s Ramonom Novarrom u naslovnoj ulozi, u šibenska je kina stigao 1928. godine, tri godine nakon hollywoodske premijere i na veliko iznenađenje ćudoredne javnosti privukao puno više Šibenčanki nego Šibenčana. Očekivalo se da će zbog „Ben-Hura“, filma punog rata, nasilja, krvi i okrutnih borbi gladijatora koji govori o biblijskim temama, u kino hrliti muškarci, ali umjesto njih iz večeri u večer kino-dvoranu punile su Šibenčanke, jednako djevojke, mlade udane žene kao i dame iz uglednih šibenskih obitelji. Zaprepaštenje je izazvala pojava Šibenčani koje idu u kino gledati taj film dotjerane, odjevene u elegantnu odjeću, našminkane i s novim frizurama kao da idu na bal. Konzervativcima i ćudorednim aktivistima odmah je bilo jasno što se događa. Šibenčanke idu gledati „Ben-Hura“ zato što je taj film pun gotovo potpuno golih mišićavih muškaraca, erotike i vrtoglavo smionih ljubavnih scena!

Navarro je Šibenčankama bio ideal muške ljepote

Odmah su se rasplamsale žestoke rasprave u kojima su sudjelovali uglavnom konzervativni šibenski intelektualci i – feministkinje. Šibenčanke to nije puno smetalo. One su išle u kino, guštale i javno procjenjivale tko im je ljepši i privlačniji, tada preko svake mjere slavni Rudolf Valentino čiju su smrt jedva prežalile ili nova zvijezda Ramon Novarro?
Bile su gotovo jednoglasne; Novarro je ispred Rudolfa Valentina, a svoj su izbor obrazložile ovako:
Ramon Novarro idealni je predstavnik klasične muške ljepote. Ima pravilni grčki nos, tamno ugasite oči, tanke razmaknute obrve, divno sklopljene usne, visoki muskulozni vrat, snažne gipke ruke. On je ideal snage, ljepote i nježnosti, pravi nositelj istinskog ljubavnog žara. Njegova je ljubav himna vječitoj mladosti i harmoniji. Novarro je danas najveći ljubavnik na filmskom platnu. Blagodareći svojim fizičkim osobinama, postao je reprezentant idealne muške ljepote kako je zamišljaju Šibenčanke.

Božanska muškost

Šibenčankama je bio drag i Rudolf Valentino, ali im je njegova ljepota bila previše sanjalačka i tužna dočim je ljepota Ramona Novarroa vatrena, pobjedonosna i divna.
Jose Ramon Gil Samaniago, kako je glasilo pravo ime glumca Ramona Navarroa, osvojio je srca Šibenčanki tako jako da su se one upustile čak i u vrlo hrabre, štoviše eksplicitne prosudbe:
Iako njegovi filmski poljupci nemaju onu sjetnu melankoliju obožavanja ženskih usana kao Valentinovi, oni su Šibenčankama bliži jer su žustri, strastveni i puni života. Slično je i s očima te dvojice muškaraca divne ljepote. Valentinove oči pune su sjetne sanjalačke žudnje dočim su Ramonove vatrene, pune sjaja i slatke pohlepe ljubavi žednog tigra. Zato je Ramon Novarro Šibenčankama upravo onaj tip uzvišenog, klasičnog, romantičnog ljubavnika, muževnog i lijepog do krajnjih granica svoje božanske muškosti.

Ne smije biti otkrito ono što mora biti sakrito

Naravno, takve izjave izazvale su gnjev konzervativne šibenske javnosti koja je, nastojeći suzbiti prostakluk i neprilično obožavanja stranih muškaraca, upozoravala da se Ramon Navaro dao slikati gol, a da se u filmu „Ben-Hur“ pojavljuje tako oskudno odjeven da mu krpice više otkrivaju nego skrivaju ono što kod pristojnih muškaraca ne smije biti otkrito jer mora biti sakrito. Pojavila se i bojazan da među Šibenčankama čak ima i takvih koje imaju Navarrove gole slike i da ih pokazuju drugim ženama!
Ne bi li se ohladila opčinjenost Šibenčanki muževnom ljepotom Ramona Navarroa, govorilo se da je on homoseksualac i da živi u nježnoj romantičnoj vezi s američkim novinarom Herbertom Howeom iako je oženjen meksičkom ljepoticom Leonorom Perez – Gavilian s kojom ima trinaestoro djece. To je bila istina, ali 1928. godine sve to nije ni najmanje utjecala na njegovu slavu među šibenskim djevojkama i ženama.

Obožavateljice Ramona Navarroa uspoređivane su s ruskim boljševicima

Jalovi su ostali i pokušaji malobrojnih šibenskih feministkinja da zaustave pojavu divinizacije muškaraca posebice polugolih latino ljubavnika s filmskog platna. Feministkinje su tvrdile da obožavateljice Ramona Novarroa pokušavaju ženski erotski život u pravima i potrebama izjednačiti s muškim. U nastojanju da ugase erotski požar koji je izazvao mišićavi polugoli Navarro u filmu „Ben-Hur“ išle tako daleko da su njegove šibenske obožavateljice uspoređivale, ni manje ni više, nego s ruskim boljševicima i optuživale ih da poput njih prisiljavaju žene na istu ljubavnu slobodu koju imaju muškarci. Nije pomoglo. Navarro je i dalje bio popularan, štoviše obožavan, a slava njegove muškosti i ljepote ugasila se sama od sebe kada su se na filmskom platnu pojavile neke nove zvijezde.
 

Iz kategorije: Nostalgija