Sidebar Menu

Datum objave: 15. Svi 2017

Pogled u prošlost:Dok su trajali općinski izboru u Šibeniku se nije smio piti alkohol

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog toga što su prodavali alkoholna pića uključujući i vino u vrijeme održavanja općinskih izbora 1927. godine Okružni sud u Šibeniku osudio je na 15 dana zatvora bespogovorno i visoke novčane globe od 1000 do 5000 dinara trojicu vlasnika gostiona, dva vlasnika vinotočionica te uz to petoricu težaka koji trže vino. Kao što je poznato za izbornih dana u Šibeniku je u to vrijeme bila zabranjena prodaja alkoholnih pića i vina, a bilo je kažnjivo i pozivanje na ispijanje alkohola i vina po privatnim kućama dok traju izbori. Smatralo se da bi ljudi trebali glasati trijezni i bistre glave.

Ovu zabranu u Šibeniku gostioničari, vinotoče i težaci koji trže vino ni prije nisu poštivali. Vlast je tek tu i tamo opomenula neke koji su za trajanja izbora popili malo više pa su mjerili širinu ulica, ali nije kažnjavala prodavače alkoholnih pića i vina. Kako se priča, to je bilo zato što ih nitko nije prijavljivao, a općinskih redara i žandara ni inače nema dostatno da bi sve sami obavili. Ove, 1927.godine kršenje zabrane točenja alkoholnih pića i vina za izbornih dana uočilo je i općinskom nadleštvu prijavilo Učiteljsko društvo U.J.U. što im se u Šibeniku više zamjerilo nego što su dobili pohvala.


 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam